×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Samtidigt som mediehusen säger upp journalister på löpande band anställer kommuner och landsting alltfler kommunikatörer. Illustration: Marie Åhfeldt.

    Samtidigt som mediehusen säger upp journalister på löpande band anställer kommuner och landsting alltfler kommunikatörer. Illustration: Marie Åhfeldt.

Flera vinklar i nyhetsflödet

2016-01-19

Tidningen Vision nr 1 2016. Lokaltidningarna säger upp journalister på löpande band samtidigt som kommuner och landsting anställer kommunikatörer i rasande fart. Vad blir resultatet? ­Glättig propaganda eller mer delaktiga medborgare?

Fakta

Kritik av glättig
självbild

I vintras hade Helsingborgs Dagblad en rad artiklar om hur Helsingborgs stad kommunicerar. Kritik riktades bland annat mot en alltför glättig bild av staden där faktiska problem som segregation och bostadsbrist sopas under mattan. Det ledde till att Campus Helsingborg, i samarbete med Helsingborgs stad, ordnade ett öppet samtal om hur staden berättar om sig själv.

Kommunikationsavdelningarna växer så att det knakar. Under de senaste tio åren har antalet kommunala kommunikatörer ökat med 106 procent, enligt en kartläggning som Dagens Samhälle har gjort.

– Den traditionella rollen att informera medborgarna om deras rättigheter och skyldigheter har förändrats. Digitaliseringen har gjort att människor ställer helt andra krav och vill ha snabba svar på sina frågor. Här har kommunikatörerna en viktig roll att spela, säger Johan Adolfsson, kommunikationschef i Gävle kommun där 26 kommunikatörer finns bland de nästan 7 000 anställda.

Samtidigt går mediehusen på knäna. Flera lokalredaktioner och över tusen journalistjobb har försvunnit under de senaste två åren. Något direkt orsakssamband är svårt att spåra, men Johan Adolfsson anser att digitaliseringen ligger bakom båda skeendena.

– Kommunerna har fått direktkanaler till medborgarna i form av sociala medier som vi inte hade tidigare. Samtidigt har digitaliseringen gjort att tidningarnas upplagor rasar, säger han.

Frågan är vad det betyder för anställda och medborgare? Kommer de att översköljas av okritisk kommunpropaganda? Eller blir de bättre informerade och mer involverade i kommunens verksamheter och planer?

I Gävle och på andra håll i landet finns en upptrissad debatt mellan mediehusen och kommunen med anklagelser om skönmålningar respektive svartmålningar.

– Gävle kommun är inte längre ute efter att informera medborgarna. Man har tagit på sig en journalistisk täckmantel samtidigt som man målar allt i positiva färger. Det gör det svårt för människor att förstå att detta är ren och skär propaganda, säger Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström.

Den kritiken har Johan Adolfsson svårt att förstå:

– Vi är ärliga med vem vi är som avsändare. Vi berättar om både förtjänster och brister i kommunens verksamheter, annars skulle vi inte ha någon trovärdighet alls. En skillnad är att vi väljer den positiva vinkeln. Om åtta av tio kommuninvårare är nöjda med en viss verksamhet skriver vi det. En journalist skulle antagligen skriva att två av tio är missnöjda. Innehållet i övrigt skulle vara ungefär detsamma.

Men ni granskar väl inte kommunens verksamheter?

– Nej, vi informerar med hjälp av journalistiska berättargrepp, men vi är inga granskare. Så om mediebolagen i Gävleborg går omkull skulle vi inte längre ha någon som granskar oss. Då har vi ett jätteproblem, konstaterar Johan Adolfsson.

På den punkten får han medhåll från Arbetarbladets chefredaktör:

– För mig är det ett skräckscenario. Om Gävleborna i framtiden blir hänvisade till ett anorektisk public-service och till kommunens kommunikatörer har vi ett allvarligt demokratiskt problem på halsen, säger Daniel Nordström.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum