×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Olga Stern.

    Olga Stern.

Orättvisor räknas bort

2015-11-02

Tidningen Vision nr 7 2015. Vid en första anblick kan Sverige te sig som ett jämställt land. Men orättvisorna syns i statistiken. Och att räkna tycks vara populärare än någonsin. Vad är drivkraften bakom detta räknande och vilka effekter kan det ha?

Fakta

Andra exempel på mångfaldsräkning

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har under flera år haft en satsning för att öka jämställdheten i den service som erbjuds i kommuner och landsting. Det har bland annat lett att fler har könsbaserad statistik i sina årsredovisningar.

 8,2 procent av dem som har fackligt uppdrag i Vision är utrikes födda. Bland Visions medlemmar totalt är andelen något högre, 9,8 procent är födda i ett annat land.

Dagens cirkeldiagram på sajten Genews visar 31 procent kvinnor och 69 procent män. Hemsidan mäter löpande representationen av kvinnor och män på ett 20-tal av Sveriges största nyhetssajter. Däribland SVT Nyheter, Aftonbladet och Sydsvenskan.

Olga Stern, skapare av Genews och till vardags systemutvecklare, fick idén för ungefär ett år sedan. I somras ägnade hon semestern till att bygga klart sidan.

– Jag har tänkt mycket på hur män och kvinnor syns i medierna. Kanske särskilt eftersom jag själv jobbar i en mansdominerad bransch, säger hon.

Syftet med Genews är att visualisera att människor får olika mycket utrymme i media. Sajten ska även fungera som ett verktyg för redaktioner som vill jobba för att män och kvinnor ska få lika mycket utrymme.

– Ofta då man pratar om frågan grundar man sig på tyckande i stället för på fakta. Diskussionerna spårar lätt ur eftersom det saknas faktiska siffror. Genews bidrar med fakta och statistik i stället för känslor, fortsätter hon.

Genews är inte det enda exemplet. Kulturfestivalen Göteborgs kulturkalas arbetar aktivt med att boka lika många manliga och kvinnliga artister genom att hålla räkningen och boka en manlig akt för varje kvinnlig och på hashtagen #räknaryggar postar läsare bilder på sina bokhyllor och redovisar andelen manliga respektive kvinnliga författare.

Genusforskaren Kerstin Alnebratt tror att fenomenet beror på någon form av ängslighet.

– Vi lever i någon slags ”audit society” där allt ska mätas och räknas för att säkerställa att vi gör rätt. Riskerna är att vi hamnar i ett läge då vi tänker att bara det är lika många är vi hemma. Men vi får inte glömma att bakom kategorierna döljer sig en massa underliggande maktordningar, säger hon.

Olga Stern kan till viss del hålla med om att det finns en risk att man glömmer andra kategorier eller maktordningar när man lägger så stort fokus på kön.

– Men jag tycker att man skjuter sig själv i foten lite när man säger så. Det ena utesluter inte det andra. Det här var något som var möjlig för mig att göra.

Även Kerstin Alnebratt tycker att det är viktigt att räkna eftersom det är en rättvisefråga och det är viktigt att veta hur det faktiskt ser ut.

– Men vi får inte reducera jämställdhet till att bara handla om att räkna. Man måste analysera siffrorna också. Då det kommer till medier kan det handla om vems berättelser det är som lyfts fram, ur vilket perspektiv och vilka roller män och kvinnor får.

Johanna Hassberg

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum