×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Maria Filipovic och Annie Billingsdal från fältgruppen City i Göteborg pratar med några ungdomar utanför köpcentret Nordstan. Foto: Sofia Sabel.

    Maria Filipovic och Annie Billingsdal från fältgruppen City i Göteborg pratar med några ungdomar utanför köpcentret Nordstan. Foto: Sofia Sabel.

Uppdrag - att inte gå förbi

2015-11-20

Tidningen Vision nr 8 2015. De är ute på gatorna under kvällar och helger och pratar med ungdomar. Men fältarbete påverkas av samhällsutvecklingen. Fältarbetarna Annie Billingsdal och Maria Filipovic möter en ny grupp ungdomar än tidigare.

Fakta

Blogg om fältarbete

Ingår i Riksförbundet för Fältarbetes (RiF) opinionsbildande arbete som kom till som en reaktion på att fältarbetares perspektiv sällan kommer fram då medier rapporterar om ungdomsfrågor.

Alla som är medlemmar i RiF är välkomna att skriva på bloggen.

 https://faltarbetaren.wordpress.com

Det är kvällsrusning. Människor som är på väg någonstans hastar genom köpcentret Nordstan. Men alla är inte på väg. Här och var samlas människor för att umgås och prata. Någon sitter på en bänk och iakttar folklivet.

Annie Billingsdal och Maria Filipovic har lämnat kontoret. De är fältarbetare i Göteborgs stad och arbetar med att söka upp ungdomar som kvällstid rör sig i centrum. En del i uppdraget är att motverka att ungdomarna vistas där.

– Det är inte så att vi skrämmer bort ungdomarna härifrån. Det är okej att de är här. Vårt arbete handlar i stället om att bygga upp relationer med dem. Vi ska vara närvarande vuxna i den här miljön, säger Annie Billingsdal.

Fältarna arbetar måndag till lördag. De har ingen utstakad runda. Men vissa platser brukar de besöka. Och de rör sig mestadels i och kring Nordstan. I kväll blir första anhalten McDonalds.

– Vi brukar gå runt ganska långsamt, för att visa att vi är här. Fältargång kallar vi det, berättar Maria Filipovic.

De fortsätter in i köpcentret.

– Många, även andra socialarbetare, tror att fältarbete bara handlar om att gå runt och prata med ungdomar, säger Annie Billingsdal.

Men så är det inte. Det uppsökande arbetet är en del. Men uppföljningsarbetet är minst lika viktigt. Det kan till exempel vara att träffa en ungdom för ett samtal eller att stötta i kontakten med olika myndigheter. Fältarbetet bygger på frivillighet. Därför är relationsskapandet en viktig del. Det gör det också möjligt att avgöra vilka ungdomar som behöver stöd.

Fältarbetare arbetar även på en strukturell nivå. Till exempel samordnar Fältgruppen city stadens ungdomsarbete vid olika festligheter, kartlägger citymiljön och rapporterar om utvecklingen till beslutsfattare.

Vid sidan av arbetet är Annie Billingsdal med i Riksförbundet för Fältarbetes opinionsgrupp. De vill att fältarbetare ska synas mer i den offentliga debatten kring ungdomar och de driver bland annat bloggen Fältarbetaren. Målgruppen är socialarbetare, journalister och politiker.

– Vi vill att bloggen ska skapa opinion och sprida kunskap om fältarbetet, men även fungera som ett forum för fältarbetare runt om i landet.

 

Var ungdomarna hänger varierar. Just nu är trätrappan populär. Den ligger vid en av Nordstans entréer. Här brukar kontorsmänniskorna sitta och äta lunch som de köpt i någon av de nu stängda food-truckarna. Nu sitter några där och röker. På en skylt bredvid trappan står ”här kan du andas frisk luft”. Intill ligger en infart till ett parkeringshus.

Annie Billingsdal och Maria Filipovic går fram till några ungdomar som står en bit från trappan.

– Hur är läget? Vad händer ikväll då?

De dröjer sig kvar en stund och pratar.
Några nyfikna ungdomar ansluter sig till säll­skapet.

Fältargången fortsätter in genom parkeringshuset. Här är det lite varmare, det är vindskyddat. Det händer att ungdomar sover här.

– Det finns faktiskt gatubarn i Sverige. Det är ju många som tänker att nej, inga barn behöver sova på gatan här, men det stämmer inte, berättar Annie Billingsdal.

Just nu påverkas arbetet mycket av det stora antalet människor som kommer till Sverige.

– Förut var de flesta vi träffade i offentliga miljöer tjejer, nu möter vi procentuellt sett fler killar. Många av killarna är nyanlända. De flesta bor med sin familj eller på ett kommunalt boende men några av dem lever på gatan.

 

På den inglasade gångbron som länkar hamnen Lilla bommen till Nordstan samlas flera ungdomar kring Annie Billingsdal och Maria Filipovic. Några av dem känner de sedan tidigare, andra är nya bekantskaper. Den tidigare öde passagen är nu fylld av människor som står och pratar i mindre grupper. Bland ungdomarna finns både de som sover på gatan och de som har en familj att komma hem till.

– Var sover du någonstans? Har du sökt asyl? Hos Migrationsverket?

Av samtalen framkommer det att de hemlösa ungdomarna är i åldrarna 15–20 år. De vill stanna i Sverige. En av dem berättar att han bott på Göteborgs gator i tre år. En annan berättar att han åker mellan olika städer i Sverige. De är välklädda och en förbipasserande skulle lätt kunna tro att det är ett vanligt kompisgäng som snart ska skingras och åka hem till sina familjer.

– Polisen! Utbrister en av ungdomarna och pekar mot en polisbil som står parkerad nere på gatan.

Gänget skingras och ungdomarna säger hej då till fältarbetarna.

Tillbaka vid trätrappan. Det har börjat mörkna och fler unga har samlats här nu. Några kommer fram och hälsar. Det luktar cigarettrök och Red Bull. Tre tjejer som hälsar glatt.

– Det var längesedan jag såg er här, hur är läget? Vad gör du nu för tiden? Annie Billingsdal och Maria Filipovic drar igång samtalet.

Tjejerna berättar om livet nu. För några år sedan brukade de hänga mycket här i Nordstan men inte nu längre. En kvinna i täckjacka går förbi och har handen framför sig för att fösa undan gruppen.

– Flytta på er, måste ni stå här, säger hon irriterat.

Ungdomarna kommenterar henne med ett lätt roat uttryck. De flesta vuxna här går bara förbi. De är väl på väg någonstans. Men inte Annie Billingsdal och Maria Filipovic. De står kvar och lyssnar, pratar och frågar hur det är om någon ser ut att behöva det.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum