×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Christina Linder, Adrienne Riddez och Sara Kjellerhag svettas ihop till ledig tid. Längst bak peppar personliga tränaren, Annika Klingström. Foto: Magnus Pehrsson.

  Christina Linder, Adrienne Riddez och Sara Kjellerhag svettas ihop till ledig tid. Längst bak peppar personliga tränaren, Annika Klingström. Foto: Magnus Pehrsson.

Ledig tid blev morot för träning

2015-03-11

Tidningen Vision nr 2 2015. 45 minuters träning ger en kvart ledigt. Det har gjort personalen i Skarpnäcks församling i Stockholm motiverade att leva sundare.

Fakta

Tre tips på hur du kommer igång

 • Power-gå 30 minuter varje dag. Om du inte hinner i ett sträck – dela upp i 10 + 10 + 10 minuter. Gärna med stavar!
 • Ställ dig upp var 30:e minut och skaka loss i 1 minut.
 • Välj tränarledda cirkelträningspass. Det är tidseffektivt.

Källa: Annika Klingström, personlig tränare

Personalen i Skarpnäcks församling mådde inte bra. De upplevde själva att de tränade för lite och åt för dåligt, enligt en arbetsmiljöenkät för fyra år sedan. En av de anställda är Christina Linder, kyrkobokförings- och informationsassistent. Hon var van att träna regelbundet sedan tidigare, men på senare tid har det blivit mindre av den varan.

– Det var stressigt på jobbet och jag hann inte träna så mycket. Jag trodde ändå att jag hade kvar min grundkondis, men värdena vid fysiska tester var sämre än jag trodde, säger hon.

Kyrkoherden, Maria Berg, insåg att något behövde göras för personalen. När hon frågade dem vad som krävdes för att de skulle leva ett sundare liv blev tre faktorer tydliga: kostnadsersättning för exempelvis gymkort, mer tid och träningssällskap.

– Jag ville skapa ett projekt som svarade mot alla tre behov för att ingen skulle kunna säga att det där passar inte mig, säger hon.

Inte bara den fysiska hälsan borde förbättras bland de 45 anställda, ansåg Maria Berg, utan även gemenskapen mellan olika arbetslag i församlingen skulle må bra av att utvecklas.

Tillsammans med ett hälsoföretag utvecklade Maria Berg sitt projekt som startade för ett år sedan. Personalen har nu bland annat möjlighet att träna en timme per vecka på betald arbetstid. De får dessutom växla all träningstid, på arbetet såväl som på fritiden, mot ledig tid. 45 minuter träning ger 15 minuter ledig tid, som sammanräknat kan tas ut i halvdagar.

– Vi samarbetar med en personlig tränare som avgör vad som räknas som träning för varje individ, beroende på hans eller hennes förutsättningar. Men att stå och titta i ett skyltfönster räcker inte för någon, säger Maria Berg och skrattar.

Personalen är även indelad i träningsgrupper med hänsyn till önskemål och vad de klarar av, och gör övningar med personliga tränaren.

– På så sätt blandas olika arbetsgrupper inom församlingen.

För Christina Linder blev förmånerna en sporre till att börja träna.

– Absolut. Att dessutom ha en personlig tränare som peppar gör att man vill visa framsteg. Även nu när jag har varit ledig i två veckor har jag fortsatt att träna, det har blivit en rutin för mig. Och det är dit man vill komma.

Det har nu gått ett år sedan projektet startade. Alla 45 anställda har varit med på tåget, och resultatuppföljningen sker inom kort.

– Jag har inga siffror än, men kan se att alla har stoltare hållning. Dessutom har vi fått en bättre arbetsgemenskap, träningsgrupperna har blivit väldigt tajta, säger Maria Berg.

Det intygas av Christina Linder.

– När vi började projektet kände jag mig svag. Men nu är jag tillbaka och känner mig stark i hela kroppen. Jag kan stå utan att hålla i mig när jag åker tunnelbana, och stå på ett ben när jag sätter på mig strumpor och skor. Jag är också mycket piggare, och överlag har vi roligare på jobbet, säger Christina Linder, som numera motionerar i någon form sex dagar i veckan.

Maria Berg medger att förmånen är dyr för arbetsgivaren, men menar att den samtidigt är en god investering.

– Att röra på sig är dunderviktigt. Om man är nöjd med sin insats med kropp och själ, blir man också bättre på bemötande, och det är grunden i hela kyrkans idé.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum