×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Lena Micko
Yrke: Ordförande i ­Sveriges Kommuner och Landsting.
Ålder: 60 år.
Tjänar: 127 000 kronor/månad.
Familj: Man, två egna barn och två bonusbarn.
Bor: Linköping.
Första jobbet: ”Som 19-åring sommarjobbade jag som hemsamarit som det hette på den tiden.”
Politisk förebild: Anna Lindh.
Foto: Lasse Hejdenberg

  Lena Micko Yrke: Ordförande i ­Sveriges Kommuner och Landsting. Ålder: 60 år. Tjänar: 127 000 kronor/månad. Familj: Man, två egna barn och två bonusbarn. Bor: Linköping. Första jobbet: ”Som 19-åring sommarjobbade jag som hemsamarit som det hette på den tiden.” Politisk förebild: Anna Lindh. Foto: Lasse Hejdenberg

 • 
      Tiden som flykting­samordnare har lärt Lena Micko att människor som flyr till Sverige har mycket kunskap med sig i bagaget. 
Foto: Lasse Hejdenberg

  Tiden som flykting­samordnare har lärt Lena Micko att människor som flyr till Sverige har mycket kunskap med sig i bagaget. Foto: Lasse Hejdenberg

”Måste se nyanländas kraft”

2015-12-04

Tidningen Vision nr 8 2015. Att ta strid för det lokala självstyret brukar vara en ryggmärgsreflex för en ordförande i SKL. Men flyktingsituationen har fått Lena Micko att säga ja till en lag som tvingar kommuner att ta emot flyktingar.

Fakta

Så styrs SKL

 SKL är en arbets­givar- och intresseorganisation. Alla 290 kommuner och 20 landsting/regioner är medlemmar.

SKL är en politiskt styrd organisation och kongressen är det högsta beslutande organet. De 451 ombuden speglar de politiska maktförhållandena i kommuner och landsting.

Ordförande och styrelse väljs av ombuden efter kommun- och landstingsvalen.

 SKL:s vd Håkan Sörman är förbundets högsta tjänsteman och ansvarar för förbundets dagliga arbete.

Det är tidig fredag förmiddag på Stockholms central och med lätt packning kliver SKL:s ordförande ombord på tåget hem till Linköping. Är det långhelg nu? Tre sköna dagar med familjen utan allt vad åtgärdsförslag, rapporter och promemorior heter?

Nej, så är det inte. Efter ett möte i hemmatrakterna på eftermiddagen ska Lena Micko tillbaka till övernattningslägenheten i Stockholm. Läsa 79 motioner på lördagen inför SKL:s kommande kongress och möte med Socialdemokraternas verkställande utskott på söndagen.

– Den här helgen blir det bara jobb, konstaterar hon torrt. 

Arbetsveckan har till stor del handlat om den dramatiska flyktingsituationen. Lena Micko var med på Münchenbryggeriet i Stockholm när statsminister Stefan Löfven kallade till nationell samverkan kring de nyanländas etablering i samhället.

Ett par dagar tidigare presenterades SKL:s ekonomirapport som visar att många kommuner och nästan alla landsting brottas med röda siffror. Fram till 2019 kommer skatten behöva höjas med två kronor, löd det osockrade budskapet. Lena Micko är inte helt nöjd med slutsatserna som journalisterna drog.

– Vinklingen i media blev lite olycklig. De två kronorna kopplades till flyktingkrisen men det var inte så vi menade. Vår poäng är att om kommuner och landsting inte fortsätter att effektivisera sina verksamheter kommer en skattehöjning bli nödvändig.

Att värna det kommunala självstyret brukar vara minsta gemensamma nämnare när politikerna i SKL:s styrelse ska komma överens i viktiga frågor. Trots det har man nyligen sagt ja till regeringens lag som ska tvinga kommuner att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd, även om det blev en del gnissel och reservationer.

– Det här är ett extraordinärt läge som inte kan jämföras med så mycket annat. Då får man agera som vid skogsbranden i Västmanland förra året, alla aktörer fick gå ifrån sina vanliga rutiner, gå samman och göra det som måste göras. Nu har vi ett läge i Europa som är mycket komplicerat, då kan man inte bara lämna över ansvaret på grannkommunen. Då är det inget fungerade självstyre.

Men det är ett villkorat ja, poängterar Lena Micko. SKL kräver att lagen gäller i högst tre år och att kommunerna får full ekonomisk kompensation.

– Vi vill ha både livrem och hängsle. Vi säger ja för att det är en extrem situation. Men finansiering och tidsbegränsning är absoluta förutsättningar.

Vad krävs för att mottagandet och integrationen ska fungera?

– Mer resurser till bostäder behövs, snabbt. Varken flyktingarna, kommunerna eller Sverige har råd att vänta. Det behövs också en rad åtgärder för att skynda på planprocessen. Kommunerna måste få veta om det är okej att bryta mot lagen för att skynda på byggandet.

Vad kan kommunerna själva göra?

– Vi måste få till en snabbare samverkan. Om en kommun har platser på ett asylboende och en annan saknar platser måste de kunna samarbeta. Här har SKL en roll att spela.

Lena Micko missar sällan ett tillfälle att påpeka att de nyanlända är en resurs som samhället måste ta till vara. Hon sade det från scenen på Münchenbryggeriet med statsministern, kungaparet och halva Myndighetssverige på åhörarplats.

När tåget lämnar Södertälje station och försvinner in i de sörmländska skogarna frågar jag hur det ska gå till i praktiken. Vad krävs för att dagens nyanlända ska bli eftertraktade på morgondagens arbetsmarknad?   

– Tiden som flyktingsamordnare i Linköping lärde mig att vi är dåliga på att se att människor som kommer hit har mycket att bidra med. Det är en attitydfråga och här har vi en lång väg att gå. Det finns ett glastak, precis som för kvinnorna på arbetsmarknaden en gång.

SKL har kartlagt vilka yrkesgrupper som kommer att efterfrågas. Stora behov finns inom skola, omsorg, socialtjänst, men också inom administration och samhällsbyggnad.

– En förutsättning för att nyandlända ska komma in jobb är att svenskundervisningen blir mer kopplad till branscher och olika yrken.

Lena Micko är socialdemokrat från tårna och upp. Redan som arg gymnasist – kritisk till både betygsystemet och USA:s krig i Vietnam – gick hon med i SSU. Hon var kommunpolitiker och kommunalråd hemma i Linköping innan hon valdes in i partistyrelsen och sedermera i mäktiga verkställande utskottet.

Sedan i våras är Lena Micko ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. Majoriteten har skiftat från borgerlig till rödgrön, både i SKL och i regeringen.

Någon fråga där du kan tänkas gå emot Löfvens regering?

– Staten vill gärna gå in och detaljstyra olika saker, till exempel bemanningen inom äldreomsorgen. Det där tror jag inte alls på. Behoven varierar hela tiden, därför måste bemanningen lösas lokalt och tillsammans med de lokala politikerna. Min mamma bor på ett äldreboende, så av egen erfarenhet vet jag att det inte går att i förväg fastslå exakt hur mycket personal som behövs.

Rätt till heltid var en tung fråga för Socialdemokraterna i valet. Klarar ni det?

– Ja, det tror jag absolut. Vi ska driva på den här frågan. Vi har tagit fram goda exempel från Kommunsverige och presenterade en rapport i början av sommaren. Det är en viktig fråga, inte minst för kvinnor.

Hur rimmar det med självstyret?

– Vi har kongressbeslut på att vi ska främja bra arbetsvillkor. Det är en överlevnadsfråga för hela sektorn. Här finns ett starkt stöd bland våra medlemmar, då är det inget problem med självstyret.  Men hur det ska gå till måste medlemmarna själva bestämma

En halv miljon människor behöver rekryteras inom de närmaste tio åren. Hur ska ni locka unga till välfärdssektorn?

– Jag tror att det kan vara attraktivt för den unga generationen att arbeta med människor och samhällsfrågor och snabbt se resultat av det man gör. Att många av jobben handlar om att bygga ett bättre samhälle kan vara en konkurrensfördel.

Men är det inget som måste förändras för att dessa jobb ska bli mer attraktiva?

– Jag tror man måste skapa olika typer av specialtjänster. Här har lärarna gått före, men jag är övertygad om att vi behöver inrätta specialtjänster även för andra grupper, till exempel för mer erfarna socialsekreterare. I förlängningen av det ligger också möjligheten till högre lön.

Med satsningen på förstelärare har staten blandat sig i lönebildningen. Är det ett bra sätt att få upp lönerna?

– Det är naturligtvis inte alls bra, det strider mot den modell vi har i Sverige, men jag har förståelse för att man gjorde det på skolans område. Det behövdes ett lyft, men jag betraktar det som ett undantag.

Är inte hårt prövade socialsekreterarna också värda ett undantag?

– Visst, men så kan vi ju inte hålla på. Då får staten till slut ansvar för allting och det tror jag definitivt inte på.

Tåget har kommit ut på Östgötaslätten och närmar sig Linköping. En arbetsvecka går mot sitt slut och en ny tar vid direkt.

Nästa helg ska Lena Micko ta det lugnare, inte läsa 79 motioner i en övernattningslägenhet långt hemifrån. Kanske blir det en promenad längs Stångån, kanske lagar hon en god middag åt familjen, kanske läser hon färdigt David Lagercrantz Milleniumbok.  

Vad har varit roligast under den här veckan?

– Det var nog när jag pratade för en grupp kvinnliga kommunala toppolitiker från hela världen. Det var spännande att höra hur det är att vara lokalpolitiker och kvinna i Zambia. De har det nog ännu tuffare där. Det är bra att få lite perspektiv. 

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum