×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Villkoren för beredskap måste ändras, anser Thobias Backelin, IT-tekniker på ­centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Johan Eklund

    Villkoren för beredskap måste ändras, anser Thobias Backelin, IT-tekniker på ­centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Johan Eklund

Tvingas kompa ut

2015-12-02

Tidningen Vision nr 8 2015. Varannan missnöjd med villkor för beredskap. "Vi bestraffas för att vi har beredskap. Det måste ändras", säger Thobias Backelin, IT-­tekniker på centralsjukhuset i Karlstad.

För drygt ett år sedan tecknades ett nytt kollektivavtal om villkoren vid beredskapstjänstgöring för anställda i kommuner och landsting. Bland annat ändrades ersättningen: i stället för en fast timpeng är betalningen nu  en procentsats av lönen, och de allra flesta har därmed fått bättre betalt.

Däremot regleras inte vem som ska betala för den lagstadgade veckovila som infaller på en vardag efter helgberedskap. I regel räknas det som ledig tid den anställde måste jobba in.

– Vi bestraffas för att vi har beredskap. Det måste ändras, säger Thobias Backelin, IT-­tekniker på centralsjukhuset i Karlstad.

Varannan månad har han beredskapsveckor, och efter varje pass ryker åtta timmar av den inarbetade flextiden. Om flexsaldot står på för stort minus dras det på lönen.

– Säg att man får ut 2 000–3 000 kronor för beredskapen och sedan blir av med 1 500 kronor i löneavdrag. Då är det fel någonstans, säger Thobias Backelin.

Situationen är densamma i de flesta andra landsting. Men det finns undantag. På Västfastigheter i Västra Götalandsregionen har man tecknat ett lokalt avtal som innebär att anställda inte behöver kompa ut för den lediga dagen i slutet av varje beredskapspass. Bra, tycker drifttekniker Carl-Olof Rehn. Men han är mer tveksam till att ersättningen nu baseras på månadslönen, det vill säga att alla inte får samma belopp per timme.

– Alla har fått högre ersättning. Men klyftan mellan anställda har ökat. Jag kan tycka att fritiden som man ger upp är lika mycket värd för alla, säger han.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum