×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Foto: Colourbox

    Foto: Colourbox

Ska vi byta grejer?

2015-12-02

Tidningen Vision nr 8 2015. Låna en slipmaskin på bibblan. Fynda kläder i förskolans bytesskåp. Allt fler kommuner hakar på trenden att få saker att cirkulera, hellre än att ligga oanvända i ett förråd.

Fakta

här kan man också dela grejer

Linnéstadens bibliotek i Göteborg har kompletterat sitt sortiment med gåstavar och stegräknare, i Sundsvall går det att låna en elcykel och Borås bibliotek lånar ut leksaker.

På förskolor i Karlstad finns bytesskåp där föräldrar kan förmedla vidare urvuxna barnkläder.

Göteborgs stad, Malmö stad, Ystad och Upplands Väsby har en intern tjänst där saker som inte längre behövs i en viss verksamhet kan göras sökbara för andra.

Ökad miljömedvetenhet och en tilltagande trötthet på överflödet har gjort att många försöker undvika att samla på sig prylar. Alternativen kan handla om att skaffa tillgång till de funktioner man behöver utan att äga själva produkterna – exempelvis genom tjänster som bilpooler eller kläduthyrning. Det kan också handla om att bara äga saker under den tid man använder dem, för att sedan förmedla dem vidare.

Flera kommunala verksamheter hakar nu på trenden som går under samlingsnamnet kollaborativ ekonomi eller delningsekonomi. Bland annat finns bibliotek som har utvidgat sitt sortiment, från böcker och cd-skivor till mer handfasta prylar. Ett av dem är filialen Garaget i Malmö. Där går det numera att låna bland annat slagborr, skottkärra, slipmaskin och handsåg. Lånetiden är tre dagar och manualer till verktygen följer med.

– Vi har ungefär 20 olika verktyg, som alla är sökbara i bibliotekskatalogen, säger Lisa Jansson, sektionschef. 

Tanken med Garaget är att vara ett extra vardagsrum för malmöborna, där verksamheten formas utifrån besökarnas behov. Grunden till verktygsutlåningen var att biblioteket erbjöd en automatisk cykelpump. Det ledde till att besökare började fråga om de kunde låna verktyg för att reparera sina cyklar. En cykelreparationslåda sattes då ihop. 

– Sedan började folk fråga om andra saker. Då gjorde vi en enkät på facebook och på hemsidan där vi frågade folk vad de kunde tänka sig att låna på sitt bibliotekskort, säger Lisa Jansson.

I en liten mörkgrå byggnad mitt i bostadsområdet Backa-Röd finns ett av flera bytesrum i Göteborg. Tanken är enkel: hyresgäster kan ställa in saker de inte längre vill ha, och ta med sig annat som de har användning för. Allt utom kläder och möbler går bra att lämna in.

– Det är mycket husgeråd, krukor, lampor, leksaker och pussel. Det har blivit lite som ett bibliotek också. Många vill inte ha böcker i hyllorna. Så man tar en bok, läser den och ställer sedan tillbaka den, säger Marie Werner, distriktschef på bostadsbolaget Poseidon.

Det första bytesrummet öppnade 2008. Sedan har idén spridit sig. Nu finns bytesrum lite här och var i Göteborg, i regi av något av de tre kommunala bostadsbolagen.

– Man kan göra det hur litet eller stort som helst. Det kan vara så enkelt som att man har en liten vrå i en tvättstuga, och så får folk ställa dit saker.

Bytesrummet är uppskattat, och enligt Marie Werner är det rätt snabb omsättning på grejerna.

– Det blir en typ av avfallshantering också. Allt blir ju utslitet till slut, men innan dess kan man ta det en vända
till.

Fatima Grönblad

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum