×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Anmäl din skada, uppmanar Visions expert.
                          Unikt fall: Hon fick stroke klassad som arbetsskada.
                      Så mycket pengar får du om du blir sjuk.
    Illustration: Marie Åhfeldt

  Anmäl din skada, uppmanar Visions expert. Unikt fall: Hon fick stroke klassad som arbetsskada. Så mycket pengar får du om du blir sjuk. Illustration: Marie Åhfeldt

Se över ditt skyddsnät

2015-12-03

Tidningen Vision nr 8 2015. Det är viktigt att göra en ordentlig anmälan om du skadar dig eller blir sjuk av jobbet. Annars kan du gå miste om stora belopp du har rätt till.

Har du halkat och brutit benet på jobbet eller blivit sjuk på grund av för mycket stress på jobbet? Då ska du genast tala om det för arbetsgivaren som är skyldig att göra en arbetskadeanmälan till Försäkringskassan.

Den som blir sjukskriven får sjukpenning och om skadan är bestående kan du få sjukersättning som är cirka 65 procent av lönen.

Men för att kunna få livränta som ska täcka upp inkomstförlusten till 100 procent måste du få din arbetsskada godkänd av Försäkringskassan.

För att Försäkringskassan ska inleda en prövning måste du ha ett läkarintyg på att skadan kommer att sätta ner arbetsförmågan i minst ett år.

Men statistik från Försäkringskassan visar att många som skadar sig på jobbet inte får den ersättning de har rätt till. Det beror på att både antalet anmälningar av arbetsskador och antalet prövningar som Försäkringskassan gör har minskat kraftigt (se grafik på nästa sida).

2005 fick nästan 7 300 personer sina arbetsskador godkända mot knappt 1 400 förra året.

– Tanken med systemet är att man ska få full ersättning om man skadar sig på jobbet. Då är det ju allvarligt att 6 000 personer färre fick livränta förra året jämfört med 2005, säger Linda Olausson, Visions expert på arbetsskador.

Hon ser flera orsaker till att allt färre får ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Att antalet anmälningar minskar tror hon beror på att många helt enkelt struntar i att säga till chefen att de har skadat sig eller blivit sjuka av jobbet.

– Jag ser att en del tvekar. Man resonerar som att det nog går över eller inte är någon idé, jag kommer ändå inte att få några pengar.

Kan minskningen bero på att arbetsmiljön har blivit bättre?

– Jag tror inte det och det är nog en samstämmig uppfattning bland de som jobbar med dessa frågor. Tvärt om hör vi hur framför allt stressrelaterade sjukdomar blir vanligare, säger Linda Olausson.

Även i nästa steg, när arbetsskadan ska prövas av Försäkringskassan, försvinner många. De vet inte att man själv måste lämna in ett läkarintyg till och begära en prövning.  Det är också svårt att veta när man kan avgöra om skadan är varaktig eller inte.

TCO har uppmärksammat att det finns stora brister i arbetsskadeförsäkringen som gör att många struntar i att anmäla arbetsskador. Reglerna är svåra att förstå och det finns färre fackligt förtroendevalda och skyddsombud på arbetsplatserna som kan hjälpa till.

TCO vill ta bort kravet på att den som skadats måste kunna visa att arbetsförmågan är varaktigt nedsatt och föreslår istället att den som drabbats ska få sin skada utredd efter 90 eller 180 dagar oavsett om den är varaktig eller inte.

– Att man inte vet när arbetsskadan ska prövas har blivit ett stort problem, framför allt när det gäller psykiska sjukdomar. Läkarna är väldigt försiktiga och det är medicinsk svårt att säga om en skada ska bli varaktig, säger Linda Olausson.

Vad kan Vision göra för att fler ska få sina arbetsskador prövade?

– Vi uppmanar medlemmarna att anmäla om de drabbas av en arbetsskada och vi kan också ge dem råd och stöd. Blir det avslag kan vi ge rättshjälp om det finns en rimlig chans att nå framgång i förvaltningsrätten.

Läs också: Christine fick stroke av jobbet

Läs också: Kraschade på träningsrundan

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum