×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Carina Karlund från Ljungby tränade intensivt för Vätternrundan i våras när olyckan var framme. Men sluta cykla har hon ingen tanke på. Foto: Mats Samuelsson

  Carina Karlund från Ljungby tränade intensivt för Vätternrundan i våras när olyckan var framme. Men sluta cykla har hon ingen tanke på. Foto: Mats Samuelsson

 • 
      Carina Karlund skrev om olyckan i personaltidningen. Foto: Mats Samuelsson

  Carina Karlund skrev om olyckan i personaltidningen. Foto: Mats Samuelsson

Kraschade på träningsrundan

2015-12-03

Tidningen Vision nr 8 2015. Carina Karlund körde omkull med cykeln och skadade sig. Tack vare olycksfallsförsäkringen har hon sluppit att betala dyra tandläkarräkningar själv.

Fakta

Carina Karlund

Ålder: 49 år.

Yrke: Informationschef
i Ljungby kommun.

Bor: Ljungby.

Familj: Make, tre vuxna barn och barnbarn.

Fritidsintressen: Cykling och träning. Siktar på halvklassikern 2016.

Den 16 april gör Carina Karlund sig i ordning för ännu en träningstur med cykeln. Hon tränar flera gånger i veckan och målet är att cykla Vätternrundan i juni. Den här rundan är bara en av många träningspass, men den kommer att sluta väldigt illa. Efter en och en halv mil känner hon en underlig vibration i cykeln, som när man byter underlag eller får punktering, men allt ser ut som vanligt. En kilometer senare blir det tvärstopp och Carina far i backen i 27 kilometer i timmen. Det är det sista hon minns. Senare visar det sig att framgaffeln på cykeln har gått av.

Fem, tio minuter senare kommer en bilist som hittar henne medvetslös på landsvägen. Han larmar ambulansen direkt. Facit var en rejäl hjärnskakning, en fraktur på överkäken och fyra förstörda tänder. Förutom skrapsår och andra blessyrer på kroppen.

På sjukhuset gör käkkirurgen sitt bästa för att rätta till de akuta skadorna. Carina börjar förstå att arbetet med att återställa hennes käke och tänder kommer att ta tid och att det kommer att bli en dyr historia.

– Just där och då på sjukhuset tänkte jag inte så mycket på vad jag hade för försäkringar, jag var mest tacksam över att jag överlevt. Men efter ett tag började jag fundera på alla kostnader som en sådan här olycka för med sig. Förutom att jag var skadad, så var cykeln förstörd och mina kläder.

Hon hade ett svagt minne av att hon betalade en summa varje månad till en försäkring.

– När jag kom hem kollade jag lönebeskedet och där stod mycket riktigt att jag betalar 81 kronor i månaden till en olycksfallsförsäkring via mitt medlemskap i facket.

Väl hemkommen från sjukhuset satte Carina igång och ringde till Förenade Liv.

– Första kontakten var inte så bra. Jag fick inga besked utan bara väldigt svävande svar. Andra gången gick det bättre. Då fick jag prata med en annan handläggare och när jag berättade att jag hade lagt ut 4 000 kronor på tandläkarbesök fick jag besked om att jag skulle få tillbaka pengarna.

I nästa steg ville Förenade Liv ha en kostnadsberäkning från tandläkaren, vilket inte var möjligt eftersom tandläkaren själv inte riktigt visste hur mycket som krävdes för att fixa hennes tänder. Efter ett par turer till med försäkringshandläggaren fick hon ändå ett positivt besked.

– De står för slutbehandlingen av mina tänder. Det betyder att när jag får en faktura från tandläkaren så skickar jag den vidare till Förenade Liv. Hittills har de betalat ut cirka 10 000 kronor, men slutsumman för behandlingarna kommer att hamna på närmare 50 000 kronor. Av den summan står Försäkringskassan för en del genom högkostnadsskyddet.

Efter olyckan blev Carina sjukskriven på heltid i två veckor och på halvtid i en månad. Olycksfallsförsäkringen täckte även ersättning för sjukskrivningen.

– Jag fick en schablonersättning för sjukskrivningen och även ersättning för mina kläder som blev förstörda. Totalt cirka 11 000 kronor.

Carina jobbar som informationschef i Lundby kommun. Hon är van vid att ta reda på saker själv och är heller inte rädd för att ställa krav. Men hon funderade mycket både över det att alla faktiskt inte har råd att ligga ute med pengar i väntan på ersättning och hur det är för den som inte har kraft och förmåga att ringa runt och ställa de där frågorna som krävs.

– Många vet inte vad de har för skydd. Alla tänker inte på att det är viktigt att ha en olycksfallsförsäkring. Därför kände jag att jag ville informera om detta så jag skrev om min olycka i en krönika i personaltidningen.

Carina fick medlemsförsäkringen gratis i tre månader när hon gick med i Vision. 

När hon efter olyckan lusläste försäkringsvillkoren, upptäckte hon bland annat att hennes man kunde bli medförsäkrad i hennes försäkring. Han hade nämligen ingen egen.

Carina är tillbaka på jobbet på heltid men hon har många tandläkarbesök kvar.

– Jag räknar väl med att allt är klart fram emot nästa sommar. Jag ska få nya framtänder på titanskruvar och en hängande bro. Men det får ta den tid det tar, huvudsaken är att det blir bra.

Det blev förstås inte någon Vätternrunda för Carina i år.

Men det blev en ny cykel och siktet är inställt på att ställa upp i halvklassikern nästa år.  Där ingår bland annat en halv Vätternrunda det vill säga 15 mil på cykel.

– Jag bestämde mig direkt för att hoppa upp på cykeln igen. När jag nu har hittat mitt sätt att träna och ha kul, vill jag förstås fortsätta. Däremot har jag köpt en bättre hjälm.

– Jag har blivit en riktig hjälmpolis. Utan hjälm hade jag troligen inte levt i dag.

Läs också: Se över ditt skyddsnät

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum