×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Maria Axelsson, huvudhandledare på Helsingborgs lasarett, uppmanar fler medicinska sekreterare att bli handledare: ”Det är kompetensutvecklande”. Foto: Julla Lindermalm

  Maria Axelsson, huvudhandledare på Helsingborgs lasarett, uppmanar fler medicinska sekreterare att bli handledare: ”Det är kompetensutvecklande”. Foto: Julla Lindermalm

 • 
      Emilie Isaksson och Marcus Donnerhag uppskattade praktiken. ”Handledaren hade alltid tid för mig, trots en stressad arbetssituation”, säger Marcus. Foto: Julla Lindermalm

  Emilie Isaksson och Marcus Donnerhag uppskattade praktiken. ”Handledaren hade alltid tid för mig, trots en stressad arbetssituation”, säger Marcus. Foto: Julla Lindermalm

Får hjälp att bli flygfärdiga

2015-12-02

Tidningen Vision nr 8 2015. Det är guld värt att testa yrkesrollen i skarpt läge med stöd av erfarna medicinska sekreterare. Det tycker Emilie Isaksson och Marcus Donnerhag som just har kommit tillbaka från sin LIA-praktik.

Ute biter blåsten i kinderna, och nu värms kalla händer mot rykande kaffekoppar. Det är morgonfika för eleverna på Hälso- och vårdadministratörutbildningen i Landskrona. Den fem veckor långa LIA-praktiken är till ända och det är dags att sätta sig i skolbänken igen.

En av de blivande medicinska sekreterarna heter Emilie Isaksson. Hon har gjort sin praktik – den andra i ordningen – på urologen och på kirurgiska mag/tarm-avdelningen på Helsingborgs lasarett. Där har hon skrivit journalanteckningar och lärt sig hur man ser över antalet lediga vårdplatser.

– Jag fick också rensa journaler och slänga sådant som inte är relevant.

Var du rädd att göra fel och slänga viktiga saker?

– Nej, jag har haft jättebra handledare, ödmjuka och tillmötesgående.

Emilie Isaksson hade ett färdigt schema när hon kom och avstämning varje vecka med handledaren, samt ett avslutningssamtal.

– Det är viktigt med avstämning, så att handledaren kan förbättra om något inte funkar, säger hon.

Marcus Donnerhag hade en annorlunda praktikperiod jämfört med Emilie Isaksson. Hans mål var att få smaka på så många olika arbetsställen som möjligt. Efter fem veckor har han rätt bra koll på Helsingborgs psykiatri, från öppna avdelningar till slutenvård.

– Fast jag missade äldrepsykiatrin, för just den veckan fick jag mitt andra barn, säger han och ler.

Kringflackandet gjorde att det inte var möjligt för honom att få kontinuerliga avstämningar med en och samma handledare.

– Men jag kände alltid att handledarna hade tid för mig, trots att det är ett ansträngt yrke. Med deras stöd behövde man inte vara rädd att ställa till tok.

Han tycker att det var väldigt intressant att få inblick i psykiatrin.

– Det är så annorlunda mot somatiken. Första praktiken var jag på njurmottagningen, det var också spännande, fast det blir ofta likartade medicinska texter man skriver. Inom psykiatrin är det mer berättelser och levnadsöden.

Emilie Isaksson är mer sugen på att fortsätta sin yrkesbana inom gynekologi. I somras vikarierade hon på Kirurgen i Lund, men skrev även en del för Kvinnokliniken. Sedan dess har hon arbetat där två dagar i veckan.

– Jag trivs med kollegerna och har en jättebra chef. Där får jag skriva både för mottagning och för gynakuten. Det händer mer på en akut och det är spännande. Det blir aldrig någon känsla av löpande band och man får skriva om livsavgörande händelser.

Framme vid klassrummets vita tavla står utbildaren i diagnosklassificering, Maria Axelsson, redo att börja.

– Välkomna tillbaka! säger hon och ber eleverna reflektera över hur diagnoskodningen var organiserad på deras praktikställen.

Men Maria Axelsson är inte bara utbildare utan också medicinsk sekreterare på Helsingborgs lasarett. Där är hon dessutom huvudhandledare för LIA-praktikanter och en av dem som har guidat Emilie Isaksson in i jobbet.

På rasten berättar hon att man på Helsingborgs lasarett har fått igång en bra organisation kring LIA.

– Vi ser till att skolans LIA-mål uppfylls och sedan har vi tänkt ”vad kan vi mer erbjuda?”.

Praktikanterna får träffa allt från miljöstrateger och controllers till någon som informerar om informationssäkerhet och vårdgaranti. Även Visions representant har de ett möte med.

– På första LIA:n får de följa med den som delar ut posten. Det är för att se hela Helsingborgs lasarett, som ju nästan är som en stad i staden. Vi försöker ge helhetsbilden och vill visa att alla på sjukhuset är jätteviktiga, säger Maria Axelsson.

Som huvudhandledare informerar hon kolleger innan, skickar välkomstbrev, gör ett schema, kollar att det finns en ledig arbetsplats och försöker påverka kollegerna att gå handledarutbildning.

Maria Axelsson frågar även praktikanterna vad de har för önskemål.

– Emilie ville vara med på en operation, så det ordnade vi.

Att få medicinska sekreterare att vilja bli handledare är inte alltid så lätt.

–Det ger ju oftast tyvärr inget i lönekuvertet att vara handledare.

Hur skulle du vilja sälja in handledaruppdraget?

– Det är skoj att lära ut och att knyta nya kontakter. Man får många frågor och det är kompetensutvecklande att ta reda på svaren. Dessutom är det ju viktigt att vi får in nya kolleger – annars blir det svårt för oss andra att få semester.

I januari är det åter dags för praktik och Emilie Isaksson ska vara på Kvinnokliniken.

– Det är stor chans att det finns en tjänst åt mig där efter utbildningen.

Även Marcus Donnerhag känner sig trygg inför framtiden. På njurkliniken har han blivit erbjuden arbete.

– Det märks att det är brist på ­medicinska sekreterare. Jag pluggade tv-media men fick inget jobb. Här skriker de efter en och det känns bra, säger han.

– Man kan få jobb nästan var som helst. Det kommer ut nya lediga tjänster hela tiden – man skulle kunna ha tio jobb, säger Emilie Isaksson.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum