×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Vi lämnar ifrån oss mängder av information om oss själva. Snart kanske arbetsgivaren vet allt om oss.

    Vi lämnar ifrån oss mängder av information om oss själva. Snart kanske arbetsgivaren vet allt om oss.

Zoomar in ditt privatliv

2015-08-21

Tidningen Vision nr 5 2015. Tänk dig att chefen kan övervaka allt – ditt sociala liv, vilka restauranger du besöker, din fysiska kondition. Och till och med veta när du kommer att bli sjuk nästa gång. Snart är vi där.

Fakta

SICS och Mobile
Life Centre

 Forskningen vid Mobile Life Centre och SICS finansieras av högskolor och näringsliv. Uppdraget är bland annat att verka för att tekniska innovationer förs ut i samhället och att undersöka hur innovationerna påverkar vår livsstil.

Kommunägda Kalmar vatten har skapat debatt genom att införa ett träningstvång för de anställda. Träningen har dessutom införts som ett lönekriterium. De som tränar kan få en bättre löneutveckling.

Hedgefonden GLG Partners har nyligen tagit fram ny mjukvara som spårar livsstilsfaktorer som sömn och matvanor, för att sedan jämföra dessa data med hur de individuella fondmäklarna presterar. Skulle analysen visa på några problem, erbjuds mäklarna hjälp i form av coachning för att förändra sina kroppsliga rutiner.

I Chicago finns en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare att tvinga lärare att lämna ut uppgifter om kolesterolvärden, blodtryck, vikt och BMI, samt att delta i minst femton minuter hälsorelaterade aktiviteter varje månad. De som vägrar får en straffavgift på 600 dollar.

Källa: Wellnessyndromet, Tankekraft Förlag (2015)

Allt fler av oss har flexibla jobb i dag. Vi kan jobba var vi vill och när vi vill. Att slippa chefens granskande blick över axeln ger en känsla av frihet. Samtidigt öppnar den tekniska utvecklingen möjligheter till övervakning på ett helt annat plan.

Enligt Daniel Gillblad, Big data-analytiker på SICS, vars uppdrag bland annat är att föra ut tekniska innovationer i samhället, kommer anställdas integritet att bli en allt mer brännande fråga framöver.

– Vi lämnar redan i dag ifrån oss extremt mycket uppgifter om oss själva i exempelvis sociala medier. Om inte allt för lång tid kommer vi se mer teknik som vi bär med oss, som apparater eller sensorer, som mäter kroppens signaler. Jag antar att detta är intressant ur ett personalperspektiv. Frågan är hur mycket information vi vill dela med oss av till arbetsgivaren.

För att testa hur all denna information skulle kunna användas av våra arbetsgivare har Gillblads forskningskolleger på Mobile Life Centre skapat appen IllBook. Appen samlar in alla uppgifter om de anställda från en lång rad olika källor. Den kan också kopplas till en sensor som bärs nära kroppen, som en accessoar eller inbyggt i kläderna, som mäter kroppens signaler i olika situationer. Om man lägger till information om DNA får man fram en ganska heltäckande bild av personens hälsa. 

– Det skulle kunna användas för att planera och effektivisera verksamheten. Om många förväntas vara sjuka kan man se till att det finns ersättare, till exempel. Man kan också tänka sig att ett datasystem automatiskt kan avboka mötesrum om en stor del av deltagarna är sjuka säger Daniel Gillblad.

Carl Cederström är forskare och författare till boken Wellnessyndromet. Han varnar för att tekniken kan leda oss rakt in i ett nytt slags storebrorssamhälle.

– I dag anpassar vi oss till de normer som finns på företaget under den tid vi arbetar. Men den nya tekniken gör att anpassningen fortsätter dygnet runt. Den typen av normer och värderingar som efterfrågas på företaget relaterar inte längre till en arbetsroll utan hela personens liv.

Enligt Daniel Gillblad finns det ännu inget svar på var gränsen för vad vilken information om oss själva vi kan tänka oss att lämna ifrån oss i framtiden.

– Det är jättesvårt att spekulera om hur vi kommer att se på detta i framtiden. När tekniken börjar användas och frågorna stötts och blötts ett tag kommer det att utkristallisera sig vad den allmänna bilden är. Men svaret kommer nog inte bli som vi tror i dag.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum