×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Susann Holm arbetar som projektadministratör på Stockholms fastighetskontor. 12 maj blev hon påkörd när hon var på väg till jobbet i bil.

    Susann Holm arbetar som projektadministratör på Stockholms fastighetskontor. 12 maj blev hon påkörd när hon var på väg till jobbet i bil.

Skadad på väg till arbetet

2015-08-21

Tidningen Vision nr 5 2015. Allt fler får ersättning för olyckor som skett längs resvägen

Susann Holm satt i passagerarsätet på väg till sitt jobb på fastighetskontoret i Stockholm när det plötsligt blev tvärstopp i trafiken.

– Jag hade böjt mig fram och tittade i min väska när det sa tjong och jag flög tillbaka mot sätet, säger Susann Holm.

Bilen hade blivit påkörd bakifrån. Susann Holm fick ont i nacken, och resten av dagen tillbringades på sjukhus för undersökning.

Susann Holm är en av flera tusen som varje år skadas på väg till jobbet. Och liksom vid andra arbetsskador kan man få ersättning via lagstadgade och avtalade försäkringar.

– Det vanligaste är fallolyckor, och det gäller även för de som skadar sig till och från jobbet. Det ser vi inte minst genom hur anmälningarna direkt går upp de vinterdagar det är glansis, säger Linus Andersson, försäkringsspecialist på AFA vars försäkringar bestäms i kollektivavtal och omfattar cirka fyra miljoner privat- och offentliganställda.

Allt fler anmäler och får arbetsskador godkända av AFA. Orsaken tros bland annat vara att fler känner till försäkringarna och att karensdagarna för ersättning tagits bort. 2013 godkändes 6 717 färdolyckor, nästan dubbelt så många som för tio år sedan.

De som drabbas får ersättning från försäkringen för kostnader med direkt anslutning till olyckan, som sjukvårdskostnader och mediciner.

AFAs försäkring gäller dock inte när bil eller annat trafikförsäkringspliktigt fordon är inblandat. Så Susann Holm har i stället yrkat på ersättning från försäkringsbolaget som har trafikförsäkringen. Dels har hon fått 600 kronor för sveda och värk, dels räknar hon med ersättning för inkomstbortfall de två dagar hon var sjukskriven.

Det har gått tre månader sedan olyckan. Hur mår du i dag?

– Hyfsat, men det låser sig i nacken ibland. Jag går på sjukgymnastik och ska begära ersättning för det också, säger hon.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum