×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      ”Jag är noga och har sinne för detaljer. Det är en fördel som brukarombudsman”, säger Ann-Katrin Hegvold.

  ”Jag är noga och har sinne för detaljer. Det är en fördel som brukarombudsman”, säger Ann-Katrin Hegvold.

 • 
      Ann-Katrin Hegvold tillsammans med kollegan Anna Thomsson, sektionschef för omsorg och funktionshinder.

  Ann-Katrin Hegvold tillsammans med kollegan Anna Thomsson, sektionschef för omsorg och funktionshinder.

”Här är Asperger en tillgång”

2015-08-21

Tidningen Vision nr 5 2015. Hon är ny brukarombudsman i Botkyrka kommun. Ett jobb med ett annorlunda meritkrav – att ha en egen ­funktionsnedsättning. ”Jag vill slåss för de som inte orkar göra sin egen röst hörd”, säger Ann-Katrin Hegvold som har diagnosen högfungerande Asperger.

Fakta

Ann-Katrin ­Hegvold

Ålder: 54 år.

Bor: Alby i Botkyrka kommun.

Familj: Singel, två ­utflyttade barn.

Bakgrund: Utbildad medicinsk sekreterare och sångsolist.

Aktuell: Ny brukarombudsman i Botkyrka.

Hon har stridit mot kommunen i många år. För sina egna och närståendes rättigheter. Hon har skällt ut både personal och chefer i kommunen genom årens lopp.

 Det finns de som betraktat henne som rättshaverist.

– Absolut, vissa slängde på luren när de hörde att det var jag, berättar hon.

Efter många jobbiga år så vände vinden. När Botkyrka kommun annonserade ut en tjänst som brukarombudsman i kommunen och ett av kraven var att personen själv skulle ha en funktionsnedsättning så var saken klar.

Ann-Katrin beskriver tiden sedan hon tog steget över till den ”andra sidan” som fantastisk.

– Jag har gått från noll till tusen procent på ett halvår. I dag beskriver jag mig själv som en stark kvinna som är förbaskat glad att jag kan utnyttja den kompetens jag har, säger hon.

Och att människor kan bidra till samhället, även de som blir kallade rätthaverister, är en stark övertygelse hos henne.

– I ett bra samhälle ska ingen behöva gömma sig och man ska få lov att vara den man är.

Efter alla år som stridbar så vet hon hur allt fungerar, vilka vägar som är framkomliga. Även det som är en del i hennes egen problematik kan användas konstruktivt.

– Eftersom jag är noga, vill ha ordning och reda så är jag bra på att se detaljer. Det är något som jag tror kan vara en stor fördel i det här jobbet. Jag kan se saker som andra inte ser, ha andra perspektiv, säger hon.

Nu ser hon fram emot att utveckla arbetet som brukarombudsman, ett jobb som handlar om att stärka inflytandet för brukare med kognitiva funktionsnedsättningar.

– Det ska bli väldigt roligt och stimulerande och jag har blivit mycket bra bemött här i huset, inte minst av förvaltningsledningen, säger hon.

Att komma ut och träffa människor; brukare, ledsagare och assistenter är det som lockar. Hon hoppas kunna skapa ett förtroende så att de som behöver hjälp kommer att vända sig till henne.

– Jag måste ut och träffa folk, det går inte att sitta och vänta på att de ska kontakta mig, många drar sig för att söka hjälp säger hon.

Samlingsnamnet Autismspektratillstånd används i dag ofta för de neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna, ett begrepp som Ann-Katrin inte är särskilt förtjust i.

– Ibland ersätts dessutom ordet ”tillstånd” till och med av ”störningar”. Nej, jag tycker inte om att alla klumpas ihop på det här sättet, det leder till föreställningar att alla är på ett vis, att åtgärder som sätts in ska fungera för alla och så vidare. Så är det definitivt inte.

Hur har då den egna funktionsnedsättningen påverkat livet? Hur var hon som barn?

– Jag var inte riktigt som andra, upplevdes nog som ganska jobbig. Jag var tjatig. ”Du ställer fler frågor än tio vise män kan svara på” som min pappa sa en gång, säger hon och skrattar.

Att ha ordning och reda, att ha struktur och att tillvaron ska vara förutsägbar är ofta viktigt för människor med Asperger. Det är det också för Ann-Katrin. Men hon vill samtidigt passa på att avliva en myt.

– Det sägs ofta att de som har Asperger inte kan vara flexibla, att allt alltid måste göras på samma sätt, på samma tider och så vidare. Så är det inte. Det handlar mer om tydlighet när saker ska göras, säger hon.

Hon tycker att hon själv klarat sig hyggligt genom arbetslivet, hon är utbildad medicinsk sekreterare och har haft ett antal olika jobb.

– Att jag är noga och vill ha ordning och reda har nog varit positiva inslag många gånger. Jag kan nog vara lite jobbig som sagt men några stora problem har jag inte haft i de sammanhangen, säger hon.

De senaste åren har dock varit svåra och handlat mycket om sjukskrivningar. Förutom sin Asperger har Ann-Katrin också haft fysiska sjukdomar från och till. Hon tvingades bland annat ha permobil för att ta sig fram. I dag har hon bara hjälp av en krycka men även den glömmer hon bort att använda ibland.

– Det handlar om en inställning. Jag är inte fri från problemen men jag vågar be om hjälp nuförtiden och har en styrka och vilja som betyder mycket. När du inte mår bra orkar du inte tag i saker, du blir svagare och kraften rinner ur dig, säger hon.

Hon fick sin diagnos, högfungerande Asperger för sex år sedan, 48 år gammal.

Hon tycker det är bra att vuxna kan få diagnoser, det ger en förklaring till beteenden och situationer som uppstått tidigare i livet.

Ändå är hon inte säker på att hon själv velat ha diagnosen i ungdomen.

– I dag finns ett brukarperspektiv som inte fanns då. Då var kunskaperna om neuropsykiatri inte så bra, jag hade kunna hamna på ett gruppboende, vad vet jag?

Asperger har en stark ärftlig faktor, något som Ann-Katrin är både medveten om och har erfarenhet av.

Hon vill inte prata så mycket om det, av hänsyn till inblandade.

– Men jag kommer ihåg att pappa behövde struktur och att han var mycket noga med att tider skulle hållas och så. Jag tror att det är viktigt att alla som kommer i kontakt med de här funktionsnedsättningarna ska vara medvetna om de ärftliga faktorerna, säger hon.

Ann-Katrin är en av dem som själv bidrar till att avliva myten om att Aspergerpersonligheter är introverta och oflexibla.

Det vet inte minst förvaltningsledningen där hon ibland kan stämma upp en aria ur någon Mozartopera på ett ledningsmöte.

Sången är något som hela tiden funnits i livet, vid sidan av jobbet är hon också sångsolist.

– Sången är det som räddat mig genom alla år, jag sjunger ofta och det mesta, från rock till opera. Mozart är nog ändå min favorit, säger hon.

Kombinationen brukarombudsman-sångsolist har också lett henne in på nya spännande vägar. I april satt hon i juryn för Funkismello, en melodifestival för artister med en funktionsnedsättning.

I juryn satt hon tillsammans med Annika Ljungberg, Rickard Herrey, Maxe Axelsson, Lasse Lindbom och Fredrik Berling.

– Vilken upplevelse. Det känns ju stort att få vara med i juryn med så prominenta personer. Men de var jätterevliga, för att inte tala om de som deltog i själva festivalen, det var verkligen duktiga.

För ett halvår sedan hade hon inte kunna tänka sig att göra något liknande.

– Nej, bara tanken på att stå på en scen och presentera sig eller att be om hjälp uppför trapporna skrämde skiten ur mig. Även om jag aldrig gav upp så fanns det inte mycket till självförtroende, säger hon.

I dag arbetar hon 25 procent, men det kan bli mer i framtiden om allt fungerar.

En konkret dröm har hon i arbetet.

–  Jag hoppas kunna starta en sajt med information kring kultur och fritid som är tydlig för de som har olika typer av funktionsnedsättningar. Idag kan det vara svårt för många att ta del av kulturlivet för att informationen är otydlig, säger hon.

Privat är Ann-Katrin är singel, båda döttrarna är utflyttade.

– Jag, nu är det bara jag och mina dammråttor, säger hon med ett skratt.

Och så har hon ju böckerna.

Ann-Katrin Hegvold är en riktig bokmal, läser det mesta hon kommer över.

Men den nya tidens läsplattor och e-böcker ger hon inte mycket för.

– Nej analogt ska det vara och jag är en riktig språkpolis också, säger hon.

Hon skrattar igen. Det gör hon ofta. Har lätt till skratt och att brista ut i sång.

– Det finns nog de som tycker att jag verkar lite ytlig, men jag lovar att det finns ett djup och jag är mycket seriös när det är jobb, säger Ann-Katrin.

Ett antal människor i omgivningen tycker att hon borde satsa på politik, att hennes energi och svada skulle kunna bli en stor tillgång i politiken.

– Jag vet inte, visst är jag intresserad och engagerad men nu ska jag göra det bästa av det här.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum