×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Skateåkarna är en resurs för Malmö. De är engagerade och har ett intresse av att använda staden, säger Gustav Svanborg Edén.

    Skateåkarna är en resurs för Malmö. De är engagerade och har ett intresse av att använda staden, säger Gustav Svanborg Edén.

Gustav Svanborg Edén

2015-08-21

Tidningen Vision nr 5 2015. Hur många flips gör du på väg till kontoret?

Fakta

Gustav ­svanborg edén

Titel: Projektansvarig för skateboardutveckling i Malmö

Arbetsplats: aGatukontorets enhet för besöksanläggningar.

Ålder: 35 år

Aktuell: Varje år arrangerar Gatukontoret skatetävlingar.
I år Back to Värnhem, Ultra Bowl och en miniramptävling.

– Helst inga, eftersom jag cyklar till jobbet. Men det händer ibland på lunchen.

Varför har Malmö en skateansvarig tjänsteman?

– Det började med att Gatukontoret budgeterade för att anordna en större tävling. Samarbetet med Malmö skateförening var positivt så vi har fortsatt ordna arrangemang, men sedan några år ser vi också skateboard som ett verktyg för stadsutveckling.

Hur då stadsutveckling?

– I dag har vi ett problem med att unga inte är fysiskt aktiva och att gaturummet avfolkas. Skateåkarna är en resurs eftersom de är väldigt engagerade och har ett intresse av att använda stadsmiljön och lockar ungdomar som är intresserade av lagsporter.

Men kan verkligen en subkultur som skateåkning klicka med kommunal byråkrati?

– Rolig fråga, det är klart att man kan tänka så. Det handlar om att inte toppstyra, utan att ha förtroende för att det är skateåkarna som är experterna.

Vad har ni lyckats bra med i Malmö?

– Framför allt är det skejtarna själva som lyckats. På de flesta andra ställen ser man det som ett övertramp när skejtarna hittar oanvända platser och bygger sina egna ytor. Gatukontoret har sett värdet av det de presterar, att det är en driven grupp som startar företag och gör filmer som ses över hela världen.

Kan det utvecklas mer?

– Skejtarna ligger långt fram i att använda staden. Men modellen kan användas även för andra aktiviteter som folk vill kunna ta sig an på egna villkor, till exempel parkour, utegym, bordtennis och schack utomhus.

 Så vad behövs i en bra skateboardstad?

– Att ha en skatepark är bra, men det behövs också satellitplatser. Då ska man tänka på att använda material som tål att skejtas på, jämnt underlag så det inte väsnas och kanter som inte slits. Gör man det på platser som saknar liv kommer skejtarna att söka sig dit.

Fotnot: Flip = ett trick som får skateboardbrädan att snurra i luften.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum