×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Förutom fika är ord som respekt, lyssna, omsorg, hövlighet och information centrala för gemenskapen i Hortlax församling. Foto: Tomas Bergman

  Förutom fika är ord som respekt, lyssna, omsorg, hövlighet och information centrala för gemenskapen i Hortlax församling. Foto: Tomas Bergman

Fikapaus ledde till islossning

2015-08-20, Tidningenvision.se

Tidningen Vision nr 5 2015. Gemensam kafferast värmde inte bara struparna på personalen i Hortlax församling. Det tinade även upp den tidigare iskalla stämningen.

Fakta

Så får ni bättre ­sammanhållning

 • Fika tillsammans! För att lära känna varandra och hålla ihop laget.
 • Hjälps åt! När arbetsbelastningen är ojämn kan man fixa saker åt varandra, då får man hjälp tillbaka sedan.
 • Prata med varandra! Om du känner dig besviken på en arbetskamrat, red ut det med personen så fort som möjligt i stället för att gå och irritera dig.

Personalen som arbetar ute på kyrkogården i Hortlax församling utanför Piteå gjorde sina saker. Administratörer, assistenter och andra anställda i verksamheten inomhus gjorde sina.

– Det var mycket ”vi och dom” mellan oss. Inte så att vi konkurrerade, men vi kom inte varandra nära, kunde inte förstå varandras problem och därför heller inte hjälpas åt att lösa dem, säger Karin Westerlund, församlingsassistent.

Att de olika yrkesgrupperna hade kontor i olika byggnader underlättade förstås inte.

– Dessutom är det många av oss som arbetar ute i byarna och i andra församlingar ibland, och därför är vi inte alltid på plats.

Trots att Hortlax församling bara består av 20 medarbetare, hälsade kollegerna knappt på varandra, inte ens de som jobbade i samma lokaler gjorde det alltid, enligt Karin Westerlund.

– Kanske trodde folk att de störde någon annan om de hälsade, så det berodde nog inte nödvändigtvis på att man inte ville. Men det blev ju kallt mellan oss.

Gemensamma aktiviteter

– Jag minns inte vems idé det var, men vi började med gemensamt fika, först en gång i månaden, och numera varje torsdagmorgon efter morgonbönen, som vi också har ihop.

Senare har arbetet för en trivsammare arbetsmiljö utökats med bland annat skyddsronder både kring fysiska och psykosociala förhållanden. Och när ledningen och skyddsombudet tog initiativ till en bemötandepolicy fick medarbetarna vara med och jobba fram innehållet.

– Den handlar om hur vi vill vara mot varandra. För en del är det självklarheter, men alla kanske inte tycker att det är så enkelt, och därför är det bra att policyn finns.

En gång i månaden finns också möjlighet att äta lunch ihop med alla kolleger som vill hänga på. Lika ofta har de gemensam morgonmässa med nattvard i kyrkan.

– Det finns många saker vi gör som är positiva för arbetslaget, säger Karin Westerlund, och ger ytterligare ett exempel.

– Om en olycka händer en kollega är det en trygghet att veta vem partnern är. Därför får våra respektive vara med på personalfesten vart tredje år.

Lagkänsla i hela församlingen

– Kylan är helt borta nu och det är roligt att gå till jobbet, säger Karin Westerlund bestämt, och berättar att en kollega nyligen beskrivit dem själva som ett team.

– Och vi gör ju sådant som håller ihop laget, tillsammans. Man kan verkligen säga att sammanhållningen har ökat.

Att all personal lärt känna varandra bättre har gjort att de även tillåter sig att vara mer öppna på exempelvis arbetsplatsträffarna.

– Om man hör att någon mår dåligt bryr man sig lite extra om den personen. Tidigare var det inte alls så. Och det känns inte längre besvärligt att fråga kolleger i andra yrkesgrupper om hjälp.

Kanske är det dock morgonfikat på torsdagar som varit viktigast för den numera goda stämningen. Det verkar nästan ha blivit lite heligt.

– Det missar man aldrig. Enda undantagen är om det till exempel har snöat jättemycket och vaktmästarna måste ut och skotta, eller om jag som jobbar mycket med barngrupper är ute i skolan. Annars kommer alla.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum