×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Mejlbombade tjänstemän – nu en regeringsfråga

2015-04-16

Tidningen Vision nr 3 2015. Sedan ett par år bombarderas Kalmar kommun av tusentals frågor – sannolikt från en och samma kvinna. Tjänstemännen går på knäna. Nu uppmanar konstitutionsutskottet regeringen att se över offentlighetsprincipen.

Sedan ett par år har Kalmar kommun ett allvarligt arbetsmiljöproblem på halsen. Tjänstemännen bombarderas av frågor och önskemål om att lämna ut offentliga handlingar. Misstankarna om att frågorna kommer från en och samma kvinna är starka.

– Visst händer det att jag misströstar. På morgonen när jag loggar in kan jag ha tio nya mejl. Det känns frustrerande eftersom det är så uppenbart att hon inte är intresserad av svaren, säger Christina Karlberg, administrativ chef på serviceförvaltningen.

Under tre månader kom 1 700 mejl, främst till serviceförvaltningen, kommunledningen och omsorgsförvaltningen och mejlen och frågorna har fortsatt att strömma in. Språket är ofta aggressivt och hoten om att anmäla kommunen till Justitieombudsmannen, JO, duggar tätt.

– Det bara fortsätter och fortsätter och många medlemmar upplever det som oerhört påfrestande, säger Maj-Lis Lindberg, Visions lokala ordförande i kommunen.

I januari 2014 tog kommunstyrelsen ett ovanligt beslut. Med hänvisning till att det är dyrt och tidskrävande och att man vill skona medarbetarna från till synes meningslöst arbete, beslutade man att inte längre svara på kvinnans frågor.

Ett halvår senare fick dock kommunen en ordentlig uppläxning av Justitieombudsmannen, JO. Att neka kvinnan hennes medborgerliga rättigheter är rättsstridigt och oförenligt med offentlighetsprincipen, löd beskedet från myndigheten.

I höstas bestämde kommunen att man skulle utse en person på varje förvaltning som besvarar kvinnan mejl. Även om det inte löser problemet helt, tycker Maj-Lis Lindberg att arbetsgivaren har gjort vad man kan kräva.

– Ja, utifrån de möjligheter som står till buds. Arbetsmiljölagen och offentlighetsprincipen krockar, och JO har slagit fast att det är offentlighetsprincipen som gäller, säger hon.

Det som händer i Kalmar är oacceptabelt, tycker riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M). Hon har skrivit motion där hon föreslår att offentlighetsprincipen förses med en undantagsbestämmelse som slår till vid uppenbara missbruk.

Maria Abrahamsson har fått gehör för sina tankar bland kollegerna i konstitutionsutskottet. Nyligen uppmanade ett enigt utskott regeringen att låta utreda frågan.

– Någonting måste göras. Syftet med offentlighetsprincipen är ju att allmänheten ska kunna granska makten. Men om denna rättighet dras i skiten kan det väcka aggressioner som blir ännu svårare att hantera, säger hon.

Fotnot: Detta är ett referat av ett längre reportage i Tidningen Vision nr 3/2015.

Läs hela reportaget

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum