×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Susanna Arwins 18-hövdade tantarmé på Kvinnohistoriskt museums invigningsutställning om kvinnors åldrande.

    Susanna Arwins 18-hövdade tantarmé på Kvinnohistoriskt museums invigningsutställning om kvinnors åldrande.

Dags att fylla historiens luckor

2015-04-17

Tidningen Vision nr 3 2015. En armé av tanter i betong, och en kvinnlig soldat i spanska inbördeskriget. Ett nytt museum i Umeå och en nystartad tidskrift visar att historieböckerna kan och behöver kompletteras: vart tog alla kvinnor vägen?

Fakta

Tre kvinnor som sällan syns i historieböckerna.

 
Ada Lovelace (1815-1852)
Engelsk matematiker som anses vara världens första datorprogrammerare. Lovelace, som förresten var dotter till poeten Lord Byron, skrev 1843 i sina notanteckningar om en mekanisk dator en algoritm som beskrivs som världens första datorprogram.

Anna Whitlock (1852-1930) Skolpionjär som 1878 grundade en flickskola och införde nya pedagogiska metoder med bland annat fria ämnesval och växling mellan teori och praktik. Whitlock var ledande i kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige, samt tog initiativ till konsumentkooperativet Svenska Hem.

Wu Zeitan
(624-705)
Kinas sista och enda kejsarinna. Var ställföreträdande regent i 30 år innan hon 690 tog över kejsartronen Hon lär ha varit hänsynslös mot sina politiska motståndare, men samtidigt nyskapande i att tillsätta politiska ämbeten utifrån kompetens i stället för börd.

Tantparaden, 18 identiska betongsskulpturer uppställda som terrakottaarmén i Kina, är en del av invigningsutställningen En ropande tystnad på Kvinnohistoriskt museum i Umeå. Tanken var att göra en utställning om äldre kvinnors livsvillkor genom historien. Men det var lättare sagt än gjort, det fanns inte särskilt mycket skrivet om äldre kvinnors liv, och utgångspunkten blev i stället just tystnaden.  

– Vi ville ta reda på om villkoren för kvinnors åldrande förändrats genom historien. Men forskningen har inte intresserat sig för det. Den tystnaden är ett problem, och det handlar om vem som bestämmer vad som ska vara historia, säger museichefen Maria Perstedt och gör klart att en viktig uppgift för museet är att problematisera och diskutera historieskrivningen – att den dominerats av män som bestämt vad som är viktig historia – och vilken betydelse det har för makt och inflytande.

– Vissa förväntar sig att få se föremål som spinnrockar och kvinnokläder på museet. Andra att vi ska visa kvinnokampens historia. Det är jätteintressant, men det är ett kort historiskt spann på kanske 100–150 år, från suffragetterna och framåt. Vi måste titta längre tillbaka. Om hur idéer om könstillhörighet skiftat, och peta på oss själva och syna var vår egen bild av historien kommer ifrån.

Och mansdominansen gäller även i nutida historieskrivning. En undersökning som Dagens Nyheter gjort visar att bara 13 procent av alla personer som namnges i de vanligaste av skolans historieläroböcker är kvinnor. Eva Bonde, redaktör på tidskriften Allt om Historia, tror att snedfördelningen riskerar att minska intresset för historia i skolan.

– Dels ger det en skev bild av vad män och kvinnor kan, att man lär barn att det är män som driver skeenden framåt. Dels blir det brist på förebilder för eleverna, det finns få personer för tjejer att identifiera sig med, vilket kan bidra till ett minskat intresse.

Tillsammans med Jennie Lindholm, layoutansvarig på Populär historia, startade Eva Bonde för ett drygt år sedan Historiskan, en facebooksida som lyfter fram kvinnor i historien.

– Det började med att vi i våra jobb snubblade över spännande kvinnoöden, personer som vi inte ens själva kände till men som inte fick plats i de gängse tidningarna. Först var det ett projekt på fritiden, och snart kände vi att det fanns ett intresse, säger Eva Bonde.

Historiskan har nu 9 000 följare, och i april var det premiär för en tidskrift med samma namn. Första numret handlar bland annat om kvinnor i spanska inbördeskriget, om singellivet i 1800-talets Stockholm och om afroamerikanska kvinnor som banade väg för rock'n'rollen.

– En tidning som bara fokuserar på kvinnor i historien är en motvikt som behövs. Det här har vi velat göra länge, säger Eva Bonde.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum