×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Till slut satte hjärnan stopp för kroppen”

2014-03-12, Tidningenvision.se

Hon har svårt att varva ner och två gånger har stressen gjort att hon gått rakt in i väggen.I dag tränar Elisabeth Mellby på att arbeta långsamt – och att säga nej.

Fakta

Försök bidra till en arbetskultur med öppen och ärlig kommunikation.

Identifiera varningssignaler tidigt. Det kan handla om sämre prestationer, trötthet och ökad sjukfrånvaro. Ju tidigare ett problem upptäcks, desto större möjligheter att hjälpa.

Håll kontakten med den anställde under sjukskrivningen.

Planera ett gradvis återvändande när personen tillfrisknar. Anpassa arbetet. Ge medarbetaren en mjukstart.

Arbeta för att medarbetarna ska få större kontroll över sitt eget arbete. Det ger också mer stresstålighet.

Källa: Handledningen ”Så gör du som chef”, från Hjärnkoll. Både den och handledningen ”Så gör du som kollega”, finns att ladda ned på Hjärnkolls hemsida.

Det var den 7 januari förra året som Elisabeth Mellby plötsligt inte kom upp ur sängen.

– Hjärnan ville inte vara med och till slut satte hjärnan stopp för kroppen, säger hon.

2012 hade varit ett hektiskt år, mest på grund av ett uppblossande fackligt engagemang. Kurserna och resorna blev så många att det till slut inte ens var roligt att äta hotellfrukost.

– Jag hade gasat för mycket och överutnyttjat min kapacitet.

Alla klassiska tecken på utmattningssyndrom fanns där. En trötthet som inte gick att vila bort, svårigheter att koncentrera sig och följa längre tankekedjor, och dåligt närminne. Elisabeth Mellby hade – med dagligt tal – gått in i väggen.

Det var inte första gången hon knockades av stressen. 2001 arbetade Elisabeth Mellby som assistent på ett äldreboende, med ansvar för ett 100-tal löner, vikariebemanning och fakturahantering. Arbetsmängden blev till slut övermäktig.

Psykisk sjukdom har sällan en enskild förklaring, vilket stämmer in väl på Elisabeth Mellby. Hon berättar om flera händelser som påverkat hennes liv i grunden. När hon arbetade i ett arbetsmarknadsprojekt 1999 blev hon avskedad på grund av ett antal ifrågasatta inköp. Senare förklarades Elisabeth Mellby helt oskyldig och hon fick jobbet tillbaka. Men anklagelsen hade påverkat henne så djupt att hon blev inlagd på sjukhus en kortare tid.

Det har också funnits bekymmer utanför jobbet. Dels ekonomiska svårigheter, dels problem inom familjen.

Det finns sällan några snabba lösningar på utmattningssyndrom. Elisabeth Mellby är fortfarande väldigt trött och har svårt att koncentrera sig under längre stunder. Dessutom sover hon sällan mer än tre timmar i streck. Den närmaste tiden ska hon också utredas för det som kallas generaliserat ångestsyndrom, som innebär att man närmast konstant är orolig och ängslig.

Hur har det gått att jobba under dessa år?

– Jag har fått träna på att arbeta långsamt. Och att säga nej.

Just att göra saker i lugn takt är en av Elisabeth Mellbys utmaningar. Hon beskriver det som att hon har ett ”på-” och ett ”av-läge”, att hon har svårt att varva ned och slappna av. Den duktiga flickan i den numera 53-åriga kvinnan vill ofta mer än huvudet orkar.

Du är huvudskyddsombud för Vision i Örebro. Hur går det att ta strid för andra när din egen situation är så tuff?

– Det är alltid lättare att ta tag i andras situation än i sin egen. Och när det kommer personärenden lämnar jag ofta över det till min kollega.

Elisabeth Mellby har tidvis varit sjukskriven på deltid. Men hon har alltid varit öppen med sina problem och har fått bra hjälp och stöd från chefer och kolleger. Och det är viktigt att det talas öppet om psykisk sjukdom, menar hon.

– Det här är vardag för väldigt många människor och det tycker jag att man som fackligt förtroendevald och vanlig medmänniska ska komma ihåg, säger hon.

Vad har du för egna metoder för att må bättre?

– Jag sjunger i kör och tillverkar smycken. Jag mår bra av att göra saker med händerna, sådant där man ser ett tydligt resultat.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum