×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tappade rösten men inte hoppet

2014-03-03, Tidningenvision.se

Socionomen Fredrik Wastesson förlorade rösten efter en stämbandsinflammation. Men han kom igen. I dag trivs han med livet och har ett nytt yrke.

Fakta

Ålder: 43 år.
Jobbar som: Dokumentcontroller/registrator.
Arbetsplats: Finspångs kommun.
Utbildning: Socionomexamen och snart diplomerad registrator.
Familj: Frun Sofia och två döttrar, tio och nio år gamla.
Intressen: Motion och musik, spelar elgitarr i rock-och blues­band och althorn i Frälsningsarméns orkester. Läsande och eget skrivande.

En fredagskväll för knappt ett decennium sedan hade Fredrik Wastesson, då 34 år, varit ute och spelat med kompisarna i rock- och bluesbandet, trots en envis förkylning som bet sig fast. Han hade sjungit och spelat gitarr, en hobby han haft sedan gymnasiet. Nästa dag kunde han knappt prata och vårdcentralen konstaterade stämbandsinflammation. Han borde förstås ha stannat hemma och inte gått till jobbet som kurator på en skola i Linköping. Men omständigheterna på arbetsplatsen var extrema. En elev och en kvinna hade mördats på en skola i närheten.

– Det var aldrig aktuellt att stanna hemma från jobbet, säger Fredrik Wastesson, som nu fått rösten tillbaka, men talar ganska lågt och helst inte allt för länge.

Alltså gick Fredrik Wastesson till jobbet och pratade med alla som behövde om det ofattbara som hänt. Det var förstås inte bra för rösten och problemen med stämbanden fortsatte.

Han bytte så småningom jobb och blev familjerättssekreterare, ett jobb som också innebar att han samtalade mycket. Fyra år efter att han först blivit sjuk tog det till slut helt stopp. Rösten försvann. Han blev stum och klarade inte av jobbet längre.

En lång process av sjukvårdskontakter och ovisshet tog sin början. Fredrik Wastesson upplevde att det var svårt att få vare sig någon diagnos eller prognos från sjukvården.

– Det var fruktansvärt. Jag blev helt knäckt, isolerade mig och orkade inte träffa folk. Jag låg på min säng.

Tack vare en bra chef blev han omplacerad till färdtjänstens arkiv och sedan fick han jobba med verksamhetsuppföljning inom socialtjänsten. Det fungerade bra, men när vikariatet tog slut gick Fredrik Wastesson tillbaka till jobbet som familjerättssekreterare. Där blev han rejält mycket sämre och förlorade rösten igen.

Han var missnöjd med det stöd och bemötande han fick från sjukvården och anmälde läkaren till hälso- och sjukvårdens och ansvarsnämnd, men tog sedan tillbaka anmälan.

– Jag bestämde mig för att inte bli bitter. Att driva något sådant skulle inte hjälpa mig att må bättre. Men jag har lärt mig att för den vars sjukdomsförlopp eller symptom inte stämmer med hur det brukar vara kan kontakterna med försäkringskassan och sjukvården vara mycket jobbiga, konstaterar han.

Familjen, bestående av frun Sofia och de två döttrarna nu tio och nio år gamla, har funnits med hela vägen och stått för något normalt i den turbulenta tillvaron. Att vara förälder och inte kunna prata har varit det minsta problemet.

– Det går att visa med kroppen vad man menar. Vår äldsta dotter var bara sex år, men vi kunde cykla tillsammans i trafik, hon följde minsta vink. Barn anpassar sig.

Att han till sist hittade kraften att kravla sig upp ur sitt eget mörker tackar han sin gudstro för. Men förklaringen finns också i förmågan att tänka om och anpassa sig.

– Det är viktigt att inte ha sin identitet som sjuk, varken på jobbet eller hemma. Jag är ju något mer än det. Och ska man börja må bättre måste man våga släppa taget om en del saker. Det är inte farligt.

Som till exempel jobbet som familjerättssekreterare. I stället började han plugga teckenspråk och fick jobb på ett hem för döva ungdomar med sociala problem. Samtidigt jobbade han lite som fondhandläggare åt Frälsningsarmén för att få in pengar till deras verksamheter.

Men jobbet på HVB-hemmet innebar många nätter borta från familjen och mycket pratande med den talade delen av personalen. Det blev för krävande. Därför sökte Fredrik Wastesson den tjänst han har i dag. Jobbet som registrator på Finspångs kommun är ett arbete han mår bra av och där hans kunskaper om kommunal förvaltning varit till nytta.

– Jag har alltid trivs med att jobba med papper, säger han och ser sig runt om i kontoret som är hans arbetsplats, där pappren ligger i prydliga högar på skrivbordet.

Men här finns också saker som skvallrar om hans tidigare liv. I hyllan står en grön liten bok om hur man hjälper sina barn att klara skolan som han skrivit under åren som skolkurator. På väggarna sitter inramade planscher med Bob Dylan och The Beatles, förebilder från hans dagar som sångare i hobbybandet. Mycket har förändrats sedan den där kvällen för snart tio år sedan när stämbanden åkte på en smäll, men en hel del är också sig likt.

Fredrik Wastesson är fortfarande med i samma rock- och bluesband, men spelar numera bara gitarr. Familjen finns kvar och tack vare envishet och anpassningsförmåga har han en ny yrkesbana framför sig. Och rösten bär, men inte som förr.

Mingelpartyn, stimmiga luncher och mobiltelefoner undviker han i det längsta. Vännerna umgås han gärna med, men numera blir det ofta i samband med någon aktivitet, som musik eller motion.

I det dagliga arbetet räcker de röstresurser han har, men att delta i gruppdiskussioner eller att hålla i muntliga föredragningar är svårare.

– Jag vill dela med mig av min berättelse för att visa att det går att komma framåt också utan långa sjukskrivningar, även om det så klart kan vara nödvändigt i vissa fall. Det är viktigt att ge hopp, det är det livet går ut på. Jag vet att när man är sjuk och nere kan det förändra allt.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum