×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stora löneskillnader i faktisk månadslön

2014-03-05, Tidningenvision.se

En manlig tjänsteman tjänar 20 000 kronor mer i månaden än en kvinnlig arbetare. I alla fall om man räknar som LO; använder lönemåttet faktisk månadslön.

I sin Jämställdhetsbarometer slår LO fast att de stora skillnaderna i tid, makt och pengar mellan könen är kopplade till den ojämlika fördelningen av betalt och obetalt arbete.

Vanligtvis används månadslön som mått för att beskriva inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Men LO lanserar nu ett nytt mått – faktisk månadslön – som tar hänsyn till att kvinnorna oftare arbetar deltid.

Med detta mått blir löneskillnaderna mellan män och kvinnor dramatiska. Enligt LO tjänar då arbetarkvinnor 17 000 kronor per månad medan män i arbetaryrken tjänar 23 000 kronor. För kvinnor i tjänstemannayrken ligger den faktiska snittlönen på 27 400 kronor, för männen på 36 700 kronor.

Det handlar alltså om en skillnad på 20 000 kronor i faktisk månadslön mellan kvinnor i arbetaryrken och män i tjänstemannayrken.

I Jämställdhetsbarometern presenterar LO ett antal förslag för att stärka kvinnors ställning i arbetslivet. Bland annat föreslås ökat statsbidrag till kommuner och landsting, lagstiftning som stödjer rätten till heltid och att föräldraförsäkringen utformas så att dagarna måste delas mer lika mellan föräldrarna.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum