×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Snart kan du få jobba tills du är 69

2014-03-14, Tidningenvision.se

Vi behöver arbeta längre, anser regeringen och Socialdemokraterna. De fem partierna i den så kallade pensionsgruppen vill nu diskutera möjligheten att få arbeta till 69 års ålder med fack och arbetsgivare.

För 20 år sedan klubbade de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna tillsammans det pensionssystem vi nu lever med. Fempartigruppen införde bland annat den så kallade bromsen som innebär att pensionerna sänkts de år när ekonomin hackar. Nu har fempartigruppen enats om vissa förändringar i systemet. För den enskilde pensionären är den största skillnaden att kortsiktiga upp- och nedgångar i ekonomin ska få mindre påverkan på pensionen, vilket innebär större förutsägbarhet kring vilken pension man kommer att få.

En annan del i överenskommelsen är att de fem partierna vill verka för ett längre arbetsliv. Det finns i dag ingen fast pensionsålder och du kan börja att ta ut pension från att du är 61 år. Den som vill kan dock få jobba kvar tills man är 67 år. Pensionsgruppen vill i samtal med fack och arbetsgivare diskutera om man kan höja den övre gränsen till 69 år.

–Jag tycker att möjligheten att jobba längre är viktig, säger Ulf Nilsson, riksdagsledamot och Folkpartiets ledamot i pensionsgruppen.

Även socialdemokraterna står bakom tanken att diskutera möjligheten att gå i pension senare. Tomas Eneroth, partiets ledamot i pensionsgruppen, hyser dock vissa tveksamheter.

–Min oro är att många i dag slits ut i förtid, vilket också gäller Visions medlemmar, och att man inte ens orkar arbeta tills man är 65 år, säger han.

Både Ulf Nilsson och Tomas Eneroth poängterar dock att en förutsättning för ett längre arbetsliv är att det görs insatser för arbetsmiljön.

Pensionsgruppen vill också diskutera med fack och arbetsgivare om man kan förändra i tjänstepensionen för att stimulera till ett längre arbetsliv. Ulf Nilsson nämner bland annat avsättningar till den egna tjänstepensionen, vilket i dag är skattemässigt förmånligt. I dag kan många ta ut sin tjänstepension från 55 års ålder. Ulf Nilsson menar att det kan vara aktuellt att diskutera om gränsen ska höjas till 62 år, om skatteförmånen ska vara kvar.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum