×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Förtroendet för facken ökar tydligt

2014-03-06, Tidningenvision.se

Förklaringen ligger i en mer osäker arbetsmarknad, och ett förändrat arbetssätt inom många fackförbund, tror forskaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Fakta

1. Universitet/högskolor (64)
2.Riksbanken (49)
3.Radio/TV (47)
4.Sjukvården (46)
5.Lokal morgontidning (46)
6. Riksdagen (42)
7. Regeringen (41)
8. Facket (38)
9. Kungahuset (37)
10.Svenska kyrkan (36)

Inom parantes procentandelen som uppgett att man har ganska eller mycket stort för respektive institution

Sedan slutet på 1990-talet genomför Medieakademin, där bland annat Göteborgs universitet och Göteborgs-Posten ingår, årligen en så kallad förtroendebarometer där cirka 1000 personer får uppge hur mycket förtroende de har för ett antal samhällsinstitutioner. Årets siffror innehåller glädjande siffror för fackföreningsrörelsen. 38 procent uppger att de har ganska eller mycket stort för facket. Det är den högsta siffran sedan 2002 då man första gången frågade om förtroendet för facket.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap i Göteborg, har varit med och sammanställt resultaten i barometern. Han ser två förklaringar till fackets uppgång.

–Det hänger naturligtvis samman med den höga ungdomsarbetslösheten och att allt fler har osäkra anställningar. Jag ser även att intresset för frågor som arbetsrätt och grundläggande villkor på arbetsmarknaden ökar.

Men de fackliga organisationerna har också egen del i uppgången, konstaterar Henrik Ekengren Oscarsson.

–Fackföreningarna har under senare år kunnat svara bättre mot den nya tiden. Facken har hittat en tydligare roll än tidigare.

På tio-i-topplistan över de institutioner som har högst förtroende är det bara facken och Svenska kyrkan som får ökat förtroende jämfört med 2013.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum