×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Dyrare att bryta mot arbetsmiljölagen

2014-03-26, Tidningenvision.se

Arbetsmiljöverkets nya sanktionsavgifter för de som bryter mot arbetsmiljölagen är nu klart. Det nya systemet ska bli effektivare och dyrare för dem som bryter mot reglerna.

Med dagens system tar utredningar mot arbetsgivare som bryter mot lagen ofta lång tid.  De kräver också stora resurser eftersom såväl Arbetsmiljöverket som polis och åklagare är inblandade. Trots det blir resultatet att många anmälningar inte leder till något straff.

Efter att riksdagen beslutat att det behövs effektivare påföljder mot de som bryter mot lagen införs nu sanktionsavgifter som Arbetsmiljöverket kan besluta om utan att blanda in polis och åklagare

Avgiftens storlek kommer att variera beroende på vilken risknivå överträdelsen har och företagets storlek. För en överträdelse i den allvarligaste risknivån, där det är risk för fara för livet, är minimiavgiften 100 000 kronor för de minsta företagen och en miljon kronor för de största.

Enligt Arbetsmiljöverkets tillförordnade generaldirektör Bernt Nilsson är sanktionssystemet främst tänkt att öka motivationen för att arbeta förebyggande med arbetsmiljöfrågorna.

–Om någon skadas eller dör i arbetet är det fortfarande domstolsprocess och straff som gäller, säger han i ett pressmeddelande.

När den nya lagen träder i kraft i juli tas i princip alla straff bort från Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Det finns dock några få kvar, till exempel föreskriften om minderårigas arbetsmiljö. Men Arbetsmiljöverket kommer även i fortsättningen att kunna besluta om förelägganden och förbud med vite mot den som bryter mot bestämmelserna.

De flesta föreskrifterna som påverkas av de nya reglerna gäller arbete på byggen, i industri och med farliga ämnen, till exempel asbest. Här finns en lista på alla föreskrifter där sanktionsavgifterna träder i kraft 1 juli 2014..

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum