×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Den coachande internpolisen

2014-03-11, Tidningenvision.se

Hon är HR-specialist, men tycker att HR-generalist vore en mer passande titel. Just nu har dock Karin Jedeur-Palmgren i Ale kommun ett uppdrag som mest påminner om en HR-strategs.

Fakta

Titel: HR-specialist i Ale kommun.
Lön: 31 000 kr/mån.
Ålder: 40 år.
Bor: I hus i Kungälv.
Familj: Man och tre barn.
Intressen: Vara utomhus, gärna i fjällen.
Bästa simsätt: Ryggsim.

Ale kommun har ingen centralort med samma namn, men väl två kommunhus. Det ena ligger i Nödinge, där den politiska ledningen och staben sitter. Vid det andra, i Alafors, jobbar bland annat personalfunktionen i en, sedan 1974, tillfällig baracklänga.

– 40 år kan väl kallas tillfälligt, säger Karin Jedeur-Palmgren ironiskt och skrattar.
– Förresten heter det paviljong på kommunspråk, fortsätter hon leende.

För Karin Jedeur-Palmgren ser ingen anledning att tjura över vare sig arbetsplatsplacering eller vad den kallas. Hon väljer i stället att fokusera på sitt jobb.

– Det är spännande och det finns alltid något nytt att lära. Jobbet blir aldrig slentrianmässigt eftersom det handlar om människor.

Karin Jedeur-Palmgren var tidigare en duktig simmare, och det var när hon under flera år arbetade som simtränare som idén om personalvetaryrket föddes.

– Jag drevs av att optimera för människor, simmarna, i deras prestationsklimat. Så är det ju för personalvetare också, och det var det som fick mig att få upp ögonen för utbildningen.

Hon har nu jobbat som HR-specialist i Ale kommun i två och ett halvt år, tillsammans med fem andra HR-specialistkollegor. Alla har huvudansvar för varsitt ämne, såsom arbetsrätt, rehabilitering, kompetensförsörjning och arbetsmiljö. Därav specialist i HR-titeln. Karin Jedeur-Palmgrens expertområde är rekrytering.

– Jag har ett coachande förhållningssätt till chefer och fungerar som bollplank för dem, säger hon och ger ett exempel:

– Om en chef har problem med rekryteringar kan jag prata intervjuteknik med honom eller henne. Men det är en balansgång, ibland tycker de kanske att vi lägger oss i för mycket.

Karin Jedeur-Palmgren anser att rekryteringsprocessen är viktig med tanke på hur mycket pengar personal faktiskt kostar. Hon jämför med chefers inköp av varor som ju styrs av lagen om offentlig upphandling.

– Liknande kontrollpunkter finns inte vid rekrytering, och så måste det förstås få vara, men det är viktigt att man inte glömmer kvalifikations-kraven. Sedan är medarbetarna kommunens största tillgång, så det handlar också om att förvalta det kapitalet på bästa sätt.

Just i dag har hon möte med kommunens kommunikationsstrateg, Karin Dickens, om hur och var nya tjänster ska annonseras, den kunskapen skulle kunna användas av chefer som stöd i rekryteringsprocessen.

– Vi måste dra upp rullgardinen för folk och tala om hur nära och enkelt det är att pendla hit från Göteborg. Men det gäller också att på ett ärligt sätt beskriva oss som arbetsgivare. Man kan inte söka en hibiskus om man befinner sig i fjällen, säger Karin Jedeur Palmgren, och förklarar närmare:

– Det handlar inte om att allt bara är fantastiskt här, utan om vårt mål. De som också vill nå dit är rätt för oss.

Trots Karin Jedeur-Palmgrens specialistkunskaper tycker hon att titeln HR-generalist vore en bättre beskrivning av tjänsten.

– Vi är ju mångsysslare, och det är ibland svårt att veta var vår roll börjar och slutar. Det är lätt att man alltför ofta tar på sig servicehatten, säger hon och brister ut i en vad-kan-jag-stå-till-tjänst-med?- trudelutt:

– Tadatatatataaa … Och sedan undrar man plötsligt hur man hamnade här. Det kanske egentligen skulle ha varit en chef som borde ha tagit den här biten. Det behövs mycket erfarenhet för att sortera vems ansvar det är att göra vad.

Hon berättar att hon och hennes kolleger även tar över ärenden från chefer som handlar om disciplinära åtgärder vid exempelvis samarbetssvårigheter.
– Det kan vara för att vi har tränat mer på sådana situationer eller för att det relationsmässigt är mer taktiskt.

Men Karin Jedeur-Palmgren och HR-enheten är inte bara chefernas stöttepelare, utan även en trygghet för arbetstagarna.

– Vi värnar och strider för medarbetarperspektivet. Vi är lite av internpoliser som ser till att arbetsgivaren följer lagar, avtal och interna överenskommelser och policys.

På bara ett par år har HR-enheten i Ale kommun fördubblat antalet HR-specialister. Och de har alla haft en stark vilja att förbättra och förenkla för chefer som gör jobb inom personalområdet.

– Men i en liten organisation som Ale kommun finns ingen strategisk stab som utvecklar långsiktiga rutiner för chefer, samtidigt som vi vet att behovet finns.

I höstas uppstod dock en paus i ett upphandlingsarbete som Karin Jedeur-Palmgren är projektledare för, och hon fick chans att djupdyka i några av arbetsuppgifterna, med syfte att förbättra processer när det gäller lön, personal och resurshanteringssystem.

– Jag tittar på vad det är vi gör bra i dag, vad som kan förändras och vad som kan förtydligas. Och hur gör vi när en grupp mår dåligt? Tanken är alla chefer i kommunen ska få verktyg för att så långt som möjligt hjälpa sig själva i de här processerna.

Karin Jedeur-Palmgren gillar sitt strategiska uppdrag.
– Jag är en tänkare och det är jättekul med ett annat angreppssätt än vad jag annars har på mina arbetsuppgifter, som är mer hands-on. Innan fyllde omvärlden min kalender, nu fyller jag den och tar mig ut i verkligheten.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum