×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tandsköterskor sökes med ljus och lykta

2014-05-28, Tidningenvision.se

Massiva pensionsavgångar och få nyexaminerade är en kombination som leder till stor brist på tandsköterskor de kommande två åren. I Dalarna är läget akut.

Minst varannan tandsköterska går i pension i Gävleborg, Norrbotten, Värmland, Dalarna och Halland under de kommande tio åren.  Samtidigt utbildas inte tillräckligt många nya. Behovet bedöms enligt Svenska tandsköterskeförbundet till 600 tandsköterskor per år. Sedan 2011 har endast runt 200 tandsköterskor per år lämnat skolbänken för att träda in i arbetslivet.

Att det ser ut så beror enligt Myndigheten för yrkeshögskolan – som bestämmer vilka yrkeshögskoleutbildningar som godkänns – på att man inte i god tid kunnat få tydliga svar från arbetsgivarna om hur många tandsköterskor som behövs.

– Fram till 2016 kommer få tandsköterskor examineras i förhållande till efterfrågan. Men det året kommer antalet examinerade tandsköterskor att öka kraftigt till runt 560 stycken. Därefter förväntas utbudet av tandsköterskor i stort att motsvara efterfrågan, spår utbildningshandläggare Gustaf Åhman.

Tandsköterskebristen ser mycket olika ut över landet. I Skåne finns den knappt alls och på andra ställen jobbar arbetsgivare och facken intensivt med att lösa bemanningsfrågan. I de landsting där det är brist på tandsköterskor har arbetsgivarna ungefär samma strategi: de samarbetar med tandsköterskeutbildningarna och erbjuder studenter praktikplatser, är med på rekryteringsmässor och lobbar för att få fler tandsköterskeutbildningar till sitt län.

Endast Dalarna är i gång med en traineesatsning och Västmanland utreder möjligheten att göra samma sak.

Generellt kan man säga att det i alla län är svårt att få tag i tandsköterskor som vill jobba på små orter ute på landsbygden. I övrigt är bristen mer eller mindre stor, utom i Skåne, Gotland och Västerbotten, vilket beror på god tillgång på nya tandsköterskestudenter/liten efterfrågan (se tabell).

Men det är inte bara fram till 2017 som suget efter tandsköterskor kommer att vara stort. Eftersom ålderstrukturen i tandsköterskegruppen är så skev, bara några få i yrkesgruppen är mellan 16–29 år, kommer arbetsmarknaden för tandsköterskor att vara god även framöver.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum