×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Släpp fram olika personligheter

2014-05-13, Tidningenvision.se

En ny medarbetare ska anställas och valet står mellan två kandidater. Den ena är driven, social och självsäker. Den andre tystlåten, eftertänksam och gör inte så mycket väsen av sig. Vem tror du får jobbet?

Fakta

Introvert
• Söker stillhet och avslappning.
• Trivs i eget sällskap och har litet socialt behov.
• Lyssnare. Är i samtal observant på vad som sägs såväl som på vad som egentligen menas.
• Är inte en glappkäft, utan fåordig. Tänker innan man pratar.
• Är stresskänslig. Behöver skärma av sig för att kunna koncentrera sig och presterar sämre vid stressade situationer.
• Självständigt lagd. Färgas inte av trender och grupp­tänkande.

Extrovert
• Söker aktivitet och äventyr.
• Blir rastlös i ensamhet och har ett behov av att aktiveras och stimuleras genom yttre händelser.
• Grupporienterad och social. Blir naturligt en medlem i de flesta grupper och finner vänner i de flesta situationer.
• Verbal. Kan tala med de flesta på ett spontant sätt.
• Presterar bra under stress.
• Fokuserar mycket på utseende, till exempel kläder och frisyr.
Källa: Linus Jonkman

– Bland arbetsgivare finns en föreställning om att medarbetarna ska ta plats och styra, snarare än att lämna plats och lyssna. Att vara extrovert ses som en positiv egenskap i hela samhället, och det gäller inte minst arbetslivet, säger Linus Jonkman.

Han är föreläsare, verksamhetsutvecklare och författare till Årets HR-bok Introvert – den tysta revolutionen. Med utgångspunkt från självupplevda erfarenheter från barndomen och framåt berättar han om de fördomar som finns kring introverta personer.  

I vårt västerländska samhälle har de extroverta blivit en odiskutabel norm under de senaste 50 åren, enligt Linus Jonkman. I takt med att drivna och utåtriktade personer har blivit måttstocken, kopplas de introverta samman med negativa egenskaper som passivitet och brist på engagemang.

För att passa in och betraktas som framgångsrik och kompetent i vårt samhälle ska man helst vara självsäker, verbal och handlingsinriktad. Den som är tystlåten och eftertänksam upplevs som avvikande.

När Linus Jonkman googlade på de två personlighetstyperna bekräftades den bilden.
– När jag sökte på ”extrovert” hamnade jag bland platsannonserna, men på ”introvert” fick jag upp Anders Behring Breivik.

Det finns vissa avgörande skillnader mellan den som är extrovert och den som är introvert, enligt Linus Jonkman. Den tidigare får sin energi av andra, trivs i sociala sammanhang och med att stå i centrum. Den senare hämtar energi ur sig själv, sina egna reflektioner och är inte så bekväm eller intresserad av mingel, nätverkande och kallprat.

Men det finns också en rad stereotypa etiketter som ofta klistras på de olika personlighetstyperna. Till exempel att de tillbakadragna är asociala och oengagerade. Men det är en extrovert förklaring till introvert beteende, anser Linus Jonkman. En inåtvänd person gillar tystnad och eftertänksamhet, men i vårt samhälle förväxlas det ofta med osäkerhet eller att du har negativa åsikter om något.

Tolkningen av de extroverta är mer positiv. Den bestämda rösten och de tydliga åsikterna ses ofta som ett tecken på kompetens och duglighet.
– När någon pratar högt och dominerar ett samtal, tolkas det som att personen vet vad den pratar om. Men så behöver det naturligtvis inte alls vara.

Precis som i övriga samhället är de extroverta ofta norm i arbetslivet. Att allt fler anställda numera sitter i öppna kontorslandskap är ingen höjdare för dem som är stresskänsliga och behöver lugn och ro för att kunna koncentrera sig. Här är det de introverta som drar det kortaste strået.

Den som talar mest och högst på möten och i arbetsgrupper betraktas ofta som en auktoritet och lyfts ofta upp i organisationen. Dessutom är personalchefer, rekryterare, ledarskapsutbildare och andra HR-proffs oftast utåtriktade personer.

– När det är dags att nyanställa väljer de gärna någon som är lik dem själva. Risken är uppenbar att man till slut får en organisation fylld med rastlösa risktagare som saknar förmåga att lyssna och reflektera.

Blandat är bäst. Det är själva grunden i Linus Jonkmans resonemang.
– Styrkan, till exempel i en arbetsgrupp, uppstår när båda sidor kombineras utan att den ena dominerar. Jag tror att det är smart att tänka i termer av mångfald, det behövs människor med olika kompetenser för att helheten ska bli bra.

Rådet till dem som är ansvariga för rekrytering är att inte lita alltför mycket på vem som gör bra ifrån sig på anställningsintervjun – här är de extroverta i sitt esse. Den som vill ha en mixad arbetsplats bör i stället använda arbetsprover som de sökande löser och lämnar in, tycker Linus Jonkman.

– Det är mer relevant än om personen är social och kan prata för sig. Det gäller att fokusera på vad tjänsten verkligen kräver. 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum