×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Serverar klimatsmart mat till elever

2014-05-20, Tidningenvision.se

Hemlagat, ekologiskt och mindre kött står på menyn på Lundbyskolan i Eskilstuna. Framgångsreceptet, signerat kökschefen Annika Axelsson, stavas prioriteringar.

Fakta

Ålder: 54 år.
Yrke: Kökschef.
Arbetsplats: Lundbyskolans restaurang i Eskilstuna.
Familj: Man, två barn och två bonusbarn.
Intressen: Trädgårdsarbete, rusta segelbåten, kör veteranmoped och går på loppis.

Hur kommer det sig att Lundbyskolans restaurang kommit så långt i sitt miljöarbete?
– På en grundkurs i ekologi lärde jag mig att det finns rester av 29 olika kemikalier i en konventionellt odlad paprika. Det gav mig en tankeställare. Barn lagrar dessutom sådana kemikalierester mycket lättare än vuxna vilket gjorde det omöjligt för mig att blunda för fakta och fortsätta som tidigare. Därför har vi sedan hösten 2012 arbetat på ett nytt sätt.

Har ni råd att välja ekologiskt?
– Ekologiskt är dyrare men med ett eget tillagningskök har vi större koll på matsvinnet och det är det som kostar pengar. Målet är att vi inte ska behöva slänga någonting. Våra rektorer lät oss ställa om under förutsättningen att hålla den befintliga budgeten och det har vi gjort. Det handlar om prioriteringar. Minskar man matsvinnet och drar ned köttkonsumtionen till hälften, genom att exempelvis servera kycklinggryta i stället för filéer, har alla råd att välja ekologiskt.

Ni har även ett mat- och miljöråd på skolan där eleverna finns representerade. Vad innebär det?
– Det kan handla om att få rösta på sin favoriträtt eller följa med till en lokal bondgård. Det är viktigt att barnen får vara delaktiga och många vill veta var maten kommer ifrån. Där har skolan en viktig uppgift och därför skulle jag även vilja odla lite i anslutning till vår restaurang i framtiden.

Har barnen blivit mer medvetna om vad de äter?
– Det är såklart väldigt olika men jag får ofta frågan: hur mycket ekologiskt är det i dag Annika? Är det 80 procent får jag godkänt men är det bara runt 50 får jag veta att vi kan bättre. Och det håller jag med om – det är ett ständigt utvecklingsarbete!

Ellen Larsson

ellen.larsson@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum