×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Praktikutbildning ska fylla pensionshål

2014-05-28, Tidningenvision.se

Under ett halvår får du prova på yrket under kvalificerad handledning. Så hoppas Folktandvården i Dalarna att det ska bli lättare att rekrytera tandsköterskor till länets alla hörn.

Fakta

Sammanlagt har Folktandvården i Dalarna under våren 16 traineeplatser på drygt tio kliniker. Traineerna får en utbildningslön på 14 000 kronor i månaden. Det är inte bestämt om traineeutbildningen kommer att genomföras fler gånger. Programmet är sex månader långt. Utöver gymnasieexamen krävs inga särskilda förkunskaper för att söka traineeprogrammet.

Det var delade turer, nattarbete och i många fall tungt och stressigt. Kristina Norströms år som vårdbiträde och personlig assistent har varit slitiga. När hon såg annonserna för den nya traineeutbildningen för tandsköterskor var hon inte sen att söka.

–Nu har jag har fått prova på yrket, nu vet jag att det verkligen är det här jag vill, säger hon.

Sedan i februari har hon och Linda Westin varit på Folktandvårdens klinik Jakobsgårdarna i Borlänge. De har varit med och assisterat tandläkare, suttit i receptionen och rengjort instrument i sterilen – allt under handledning. Målet är att traineerna under sina sex månader på kliniken ska få en inblick i en tandsköterskas alla arbetsuppgifter.

Linda Westin har fått mersmak av tiden på kliniken. Till hösten hoppas hon komma in på utbildningen till tandsköterska.

–Det har varit ett perfekt sätt att förstå vad yrket handlar om, säger hon.

Annelie Engvall är kliniksamordnare på Jakobsgårdarna och den som handleder traineerna. Hon hoppas och tror att fler landsting kommer att följa Dalarnas exempel.

– Yrket är så anonymt och samtidigt är det sådan brist på tandsköterskor. Det här är ett väldigt bra sätt att lyfta fram yrket, och visa bredden i arbetsuppgifter, för unga människor, säger hon.

På flera kliniker i Dalarna har det under senare varit svårt att rekrytera nya tandsköterskor. Till det ska läggas stora pensionsavgångar de närmaste åren. För att möta det startas till hösten en ny YH-utbildning till tandsköterska i Falun. Traineesatsningen som nu pågår är ett sätt att öka intresset för den utbildningen. Att man haft en traineeplats ger dock inte någon förtur. Däremot kommer trainee-eleverna att kunna tillgodoräkna sig arbetslivserfarenhet från tandvården vilket, enligt Folktandvårdens personalchef Mikael Svensson, ger ett ”litet försprång” i urvalet.

Birgitta Elfving, tandsköterska och fackligt förtroendevald för Vision, som också jobbar på Jakobsgårdarna, är mycket nöjd med traineeutbildningen.

– Det är kanonbra tjejer det här, allt har fungerat jättebra! Vi hoppas verkligen att de kommer in på utbildningen i höst, säger hon.

Camilla Eklund, ledamot i Visions tandvårdssektion i Dalarna, är en av dem som varit med och drivit på för att få till en utbildning. Även hon konstaterar att det varit brist på tandsköterskor till vissa kliniker och att en del till och med jobbat sig sjuka på grund av personalbristen.

– Vi har varit jättenöjda med traineerna, de är verkligen läraktiga och positiva, säger hon.

Det har tidigare funnits farhågor att en traineeutbildning skulle vara ett sätt för arbetsgivaren att komma undan lönesatsningar för tandsköterskorna, men de har kommit på skam.

– Det känns som att arbetsgivaren har börjat lyssna på oss. Vi har kämpat hårt för att få högre löner och vi är inte klara med den frågan på länga vägar, men i år fick vi några hundralappar utöver avtalet och lönerna för de nya tandsköterskorna har höjts till 19 000 kronor, säger Camilla Eklund.

Personalchefen Mikael Svensson tror inte att rejäla lönehöjningar skulle lösa personalbristen.

– Vi har svårt att se att rekryteringsfrågan, för vår del, skulle lösas genom att höja lönerna.  Vår analys visar snarare att det är antalet utbildningsplatser som är för få, säger han.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum