×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Glöm inte bort att vara härvarande

2014-05-27, Tidningenvision.se

Mejlar du kollegan, lyssnar på föreläsaren och twittrar om eventet – samtidigt? Vår uppkopplade tillvaro gör det möjligt, men enligt Micke Darmell är en dos av härvaro att föredra framför multitasking.

Fakta

1. Stäng av mejlen när du inte jobbar med den. Vi kan inte multitaska och göra fler saker samtidigt med fullt fokus.

2. ”Stör ej”-skylt på skrivbordet. Allt fler åker till jobbet en timme tidigare eller stannar kvar en timme efter för att vi på den timmen hinner mer än på hela arbetsdagen i övrigt. Kom överens med dina kollegor i stället, om vilka två timmar under arbetsdagen som du vill vara helt ostörd.

3. Stäng av när du är på möten. I dag sitter de flesta med mobilen eller datorn på under mötet. Vi kan inte å ena sidan prata om effektivetet och å andra sidan inte vara närvarande under mötet.

4. Ta bort jobbmejlen i din telefon, den skapar mer stress än det är effektivt. Vi skapar vår egen nåbarhet genom att alltid svara på våra mejl. Vi missar inget och alla i vår omgivning lär sig att vi endast svarar under kontorstid.

5. Svara inte på mejl på kvällar, helger och semestrar. Vi människor behöver återhämtning för att kunna prestera på topp.

En vanlig dag på jobbet är många av oss omgivna av ringande smartphones, datorer som pockar på vår uppmärksamhet och pratglada kolleger vars röster fortplantar sig över kontoret. Detta ständigt avbrutna arbetssätt där arbetsdagen delas upp i arbetsstunder gör oss ofokuserade och ineffektiva. Men kraven på att alltid vara uppkopplade och nåbara har blivit en del av vår kultur och det måste vi förhålla oss till, skriver författaren och föreläsaren Micke Darmell i boken Uppkopplad eller avkopplad.

– Den här kulturen gagnar inte någon. När mejlen kom var den ett hjälpmedel, nu är den snarare ett stjälpmedel. Vi vidarebefordrar mejl i parti och minut i all välmening men våra hjärnor kokar över av all information, säger Micke Darmell.

Många försöker lösa informationsöverflödet genom att göra flera saker samtidigt. Mejla lite diskret under mötet eller ringa medan de filar på ett dokument. Det kan låta effektivt och många organisationer ser gärna att medarbetarna har förmågan att multitaska trots att vår hjärna faktiskt bara kan fokusera på en sak i taget.

– Enligt hjärnforskaren Torkel Klingberg kan vi eventuellt fokusera på två saker samtidigt om tvåtusen år. Så möjligheten att göra många saker samtidigt innebär inte att vi klarar av det. Digitaliseringen är en förhållandevis ny företeelse som vi inte hunnit anpassa oss till än. Vi är trots allt rätt så lik stenåldersmänniskan fortfarande, säger Micke Darmell.

Han menar inte att digitaliseringen är något dåligt i sig men att vi måste lära oss att hantera den. Lösningen enligt honom är att sluta försöka ha många bollar i luften samtidigt och i stället öva på att bli mer härvarande. Och att vara närvarande där du fysiskt befinner dig är inte bara bra för dig utan är också ett av de karaktärsdrag som vi människor uppskattar allra mest – inte minst på jobbet.

– Att fungera i team lyfts ofta fram som en viktig egenskap men att värna goda relationer glöms ofta bort i effektivitetshetsen. Därför tror jag att förmågan att vara härvarande kommer bli hårdvaluta i framtiden, säger Micke Darmell.

Men hur blir vi då mer härvarande? Enligt Micke Darmell måste man diskutera gemensamma spelregler på arbetsplatsen och reflektera över hur man vill ha det. Och inte minst agera därefter.

– Chefen som låter sig störas av inkommande mejl på mötet sätter ribban för vad som är okej att göra men alla medarbetare har ett ansvar för att skapa en härvarande atmosfär på arbetsplatsen. Väljer man att vara ute på Facebook under mötet för att det ändå är så tråkigt så bidrar man själv till den miljö som man flyr ifrån, säger Micke Darmell.

Ellen Larsson

ellen.larsson@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum