×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fler kommuner har konsumentvägledning

2014-05-13, Tidningenvision.se

272 av landets 290 kommuner erbjuder sina invånare kommunvägledning. Så många har det inte varit på 15 år. Men det är färre vägledare som ska göra jobbet.

Trenden har varit tydligt under 2000-talet, allt fler kommuner erbjuder sina invånare konsumentvägledning. I år har 272 kommuner konsumentvägledning, det kan jämföras med år 2000 då det var 240 kommuner. Det visar Konsumentverkets senaste årsrapport.

Under förra året var det sex kommuner som startade konsumentvägledning; Nybro och Olofström i egen regi och Mörbylånga, Sjöbo, Vallentuna och Ystad som köper in tjänsten från en grannkommun eller konsult. Bara en kommun, Vännäs, lade ned sin verksamhet.

Totalt saknar nästan 420 000 personer tillgång till en konsumentvägledare, vilket motsvarar 4 procent av befolkningen. De flesta kommuner som saknar vägledning ligger i Stockholms och Värmlands län.

Trots att fler kommuner erbjuder konsumentvägledning är det allt färre anställda som ska göra jobbet. Förra året hade de 272 kommunerna motsvarande 131 årsarbetare till konsumentfrågor. Det kan jämföras med 2006 då 151 årsarbetare gjorde jobbet i 259 kommuner.

Bara 35 av de 272 kommunerna har en heltidstjänst eller mer till konsumentvägledning. 119 av kommunerna lägger mindre än 10 timmar i veckan på konsumentfrågor.

Fredrik Falkenström, tillförordnad ordförande i Konsumentvägledarnas förening, tycker det är positivt att allt fler kommuner erbjuder sina invånare konsumentvägledning. Men han är bekymrad över att så många kommuner lägger så få timmar i veckan på konsumentfrågor.

–Om man har en deltidstjänst på 4-5 timmar i  veckan är det väldigt svårt att hålla sig uppdaterad i de här frågorna. Det är ofta det handlar om ganska avancerad juridik när vi hjälper kommuninvånarna, säger han.

Läs Konsumentverkets rapport här.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum