×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Barn missgynnar högutbildade kvinnor

2014-05-15, Tidningenvision.se

Många har anat det men forskaren Caroline Berggren kan bevisa det: Kvinnor med barn löper större risk än män med barn att få arbetsuppgifter som inte motsvarar deras kompetens.

Caroline Berggren har i sin studie tittat på alla svenskar som är födda på mitten av 1970-talet som har en professionsutbildning vid högskola eller universitet, sammanlagt elva yrkesgrupper. Eftersom urvalet är över 40 000 personer har hon kunnat sålla bort andra faktorer, som familjebakgrund och arbetslivserfarenhet.

Resultatet är tydligt. Kvinnor med barn missgynnas på arbetsmarknaden, både jämfört med kvinnor utan barn och med män som har barn. Pappor har helt enkelt större möjlighet än mammor att få välavlönade jobb.

–Kvinnor blir i första hand sedda som mammor, män sedda som män, säger Caroline Berggren, lektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet.

I undersökningen kan hon också se att påverkan av barnafödande och kön är mindre i offentlig sektor än på den privata sidan. Caroline Berggren nämner flera tänkbara faktorer, som att det är många legitimationsyrken (med färre antal människor som kan söka varje tjänst) och att det är ett öppnare anställningsförfarande.

–Det framstår som om offentlig sektor är mer meritokratisk, att det är meriterna som räknas.

Caroline Berggren konstaterar dock att även de förhållandevis låga lönerna spelar in. Det gör att i första hand männen lämnar för jobb på den privata sidan och att konkurrensen därför minskar.

Bland de professioner som jämförts finns bland annat socionomer, ekonomer, gymnasielärare och civilingenjörer. Socionomer var det yrke där kvinnors barnafödande – jämfört med kvinnor utan barn – påverkade inkomsten och positionen på arbetsmarknaden mest negativt.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum