×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Växjö slåss för kritiserad räntemodell

2014-06-16, Tidningenvision.se

Skatteverket vill stoppa så kallade räntesnurror – en modell som också används i kommunerna, bland annat i Växjö. Nu tar Växjö strid för att behålla de interna lånen.

Räntesnurror blev ett begrepp för en större krets när det för några år sedan blev känt att flera privata företag inom välfärdssektorn använde sig av interna lån till höga räntor inom koncernen. Räntan var avdragsgill och på så sätt blev den beskattningsbara vinsten lägre.  Sedan dess har reglerna ändrats och det har blivit svårare att använda sig av interna lån.

Metoden med interna lån används också inom vissa kommuner. Växjö är en av dem. Moderbolaget Växjö Kommunföretag lånar ut pengar till de kommunala bolagen och får sedan in ränteinkomster – en verksamhet som är ifrågasatt.

Kommunen har nu ansökt om prövningstillstånd i högsta juridiska instans, Högsta förvaltningsdomstolen.

–Det är av viktig principiell betydelse om vi kan ha utlåning till våra bolag eller inte, säger kommunchefen Ove Dahl.

Ove Dahl har förståelse för de nya reglerna men tror inte att de egentligen är avsedda för kommuner.  Och räntan Växjö tar ut av de kommunala bolagen är marknadsmässig, menar han.

Vad skulle hända om er modell med interna lån stoppades?
–De kommunala bolagen skulle få ta lån på en annan marknad, sannolikt med sämre villkor och vi skulle få sämre avkastning på våra pengar, säger Ove Dahl, som tror att Växjö skulle förlora runt tio miljoner per år om man tvingas stoppa de interna lånen.

Även flera andra, i huvudsak större, kommuner använder sig av så kallade interna lån.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum