×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stressen är den största faran på jobbet

2014-06-19, Tidningenvision.se

Mer att göra, mindre tid och färre händer. Stress och hög arbetsbelastning är den viktigaste frågan att ta itu med på arbetsplatserna. Det visar Tidningen Visions stora arbetsmiljöundersökning.

”Mycket stressigare, mindre personal, revirtänk, man bryr sig inte om sina kolleger på samma sätt längre.” Så skriver en av de nästan 2 000 av Visions skyddsombud som besvarat tidningens arbetsmiljöenkät.

Sammantaget tycker 75 procent att den psykosociala arbetsmiljön är bra eller ganska bra. Men undersökningen visar också på en nedåtgående trend. När samma undersökning gjordes för två år sedan uppgav en dryg tredjedel att den psykosociala arbetsmiljön blivit sämre. Nu är det 43 procent.

Carola Löfstrand, arbetsmiljöexpert på Vision, tror att ökningen bland annat beror på att arbetsgivare inte har tillräckliga kunskaper om psykosocial arbetsmiljö och systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Människor kan stå ut ganska länge i dålig psykosocial arbetsmiljö, och till och med se det som normalt. Men stress ackumuleras och plötsligt blir man sjuk.

Hon menar att stress är okej under en kort tid, om det finns tid för återhämtning.

– Den tiden är inte någon kostnad, utan en investering i personalen som minskar sjuklönekostnader. 

Att ge medarbetare inflytande över sitt jobb är kanske den viktigaste faktorn för att personalen ska må bra, enligt Carola Löfstrand.

– Det är korkat att anställa kompetenta medarbetare utan att ta tillvara på dem och deras idéer i verksamhetsutvecklingen. Det är självmål.

Ann-Charlotte Zetterström, medicinsk sekreterare på ortopedkliniken i Borås, är en av dem som deltagit i undersökningen. Att det är fullt upp på jobbet råder det inget tvivel om. Under ett tio minuters telefonsamtal med Tidningen Vision får hon bryta två gånger. Stressen har ökat, konstaterar hon.  

– Absolut. Det ska göras fler uppgifter nu.

Vad har tillkommit?

– Bland annat registrering för statistik. Sjukhusledningen ska varje månad ha ut rapporter, förr hade vi deadline två gånger per år. Sedan är det diagnosregistreringen som ska göras för att kliniken ska få betalt. Jag skulle kunna sitta kvar till halv åtta varje dag och skulle ändå inte hinna klart.

Kruxet är att den tid som finns avsatt för speciella arbetsuppgifter ofta behövs till annat. Som just den här dagen när Ann-Charlotte Zetterström ska hinna med att ge introduktion till en ny läkare.

– Mitt arbete skulle räcka för ytterligare en tjänst på 75 procent. Men vi får inte får anställa.

Jämfört med undersökningen 2012 är det nu en större andel av skyddsombuden som vill prioritera stress och arbetsbelastning. Tvåa och trea på listan över arbetsmiljöfrågor att arbeta med är chefs- och ledarskapsfrågor (46 procent) och trivsel och socialt klimat (43 procent). Men även andra frågor finns på dagordningen.

Fredrik Andersson, som arbetar som trafikplanerare för sjukresor och färdtjänst i landstinget Kronoberg, noterar även han att stress varit ett problem. Men nu är grundbemanningen bättre. Största problemet är i stället IT-systemet.

– Ett bra system ska hjälpa användaren. Så är det inte nu. Det är många körningar och systemet borde kunna planera samåkning, hur man kan slå ihop olika resor. Nu måste det göras helt manuellt, det är inte effektivt, säger han.

Möjligheten att framföra kritik på jobbet är en annan faktor som i högsta grad kan påverka arbetsmiljön. Och trenden är att tystnaden breder ut sig. 38 procent av skyddsombuden (31 procent 2012) upplever att de anställda inte vågar framföra kritik mot ledningen.  Märkbart är att rädslan är större i kommunala verksamheter än i privata företag, trots att anställdas yttrandefrihet är grundlagsskyddad för offentliganställda.

Magda Vidmar, skyddsombud på Avenbokens behandlingshem i Malmö som drivs av kommunen, tycker att det råder en allmän försiktighet.

– Jag tror att det är mer hyschande i kommunerna. Folk är försynta och vågar inte stå upp för det de tycker när det kommer till kritan.

Varför?

– Det beror på vilken ledning det är. Här trivs jag bra och cheferna är lätta att prata med. Men jag har varit kommunanställd sedan 1993 och har tidigare varit med om att gå miste om en löneförhöjning för att jag var för kaxig. Folk är rädda om sina jobb och att få det sämre.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum