×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Portar politiker i Åstorp

2014-06-24, Tidningenvision.se

Tjänstemän i Åstorps kommun känner sig kränkta och hotade av en politiker. Ett antal strikta förhållningsregler har tagits fram, men kommunchefen befarar att det inte räcker för att lösa den segdragna konflikten.

Fakta

En riskanalys och en handlingsplan har tagits fram för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön i kommunhuset och på Stationen  (där bland annat kommunledningskontoret finns).

Enligt riskanalysen känner sig personalen utsatta och kränkta av berörd politiker. Det har bland annat lett till ”allmän otrivsel”, ”ökad stress”, ”psykisk ohälsa”, ”sömnsvårigheter” och ”sjukskrivningar”. För kommunen som helhet bedöms situationen leda till bland annat minskad effektivitet, rekryteringsproblem och försämrat varumärke för Åstorps kommun.

Enligt handlingsplanen ska kontakt mellan tjänstemän och berörd politiker undvikas i framtiden. Om kontakt trots allt är nödvändig ska tjänstemän inte vara ensamma med politikern. Handlingsplanen slår också fast att om tjänstemän vid ett sammanträde upplever uttalanden och beteenden som kränkande ska samtliga tjänstemän lämna sammanträdet.

– Tyvärr är jag inte jätteoptimistisk. Sedan hösten 2009 har den här politikern uppträtt aggressivt och hotfullt mot tjänstemännen och han har inte ändrat sitt beteende sedan dess. Men som arbetsgivare måste vi naturligtvis vidta åtgärder. Vi måste ha nolltolerans mot kränkningar av tjänstemän, säger Claes Jarlvi, kommunchef i Åstorp.

Det är en deprimerande och utdragen följetong som utspelar sig i Åstorps kommun. Sedan flera år har facken i kommunen vittnat om hur deras medlemmar har blivit utsatta för aggressivt bemötande, nedsättande omdömen, obefogad kritik och direkta hot.

I centrum står Pontus Pålsson (M), oppositionspolitiker som sitter i fullmäktige, kommunstyrelsen och är ersättare i bygg- och miljönämnden. Enligt flera vittnesuppgifter behandlar han kommunens tjänstemän på ett sätt som väcker obehag, rädsla och otrygghet. Några personer har även övervägt att lämna sina jobb.

Efter en anmälan från Vision och två andra fack krävde Arbetsmiljöverket i höstas att arbetsgivaren skulle göra en kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön, som därefter genomfördes av Previa.

I maj godkändes den rapporten av kommunstyrelsen. Man beslutade att en riskanalys och en handlingsplan ska tas fram. Huvudsyftet är att all kontakt mellan tjänstemän och Pontus Pålsson ska undvikas i framtiden.

– Det blir en skarp handlingsplan med mycket konkreta regler. Bland annat ska den berörda politikerns kontakter med tjänstemännen gå via medborgarkontoret, säger Claes Jarlvi.

I handlingsplanen, som ska upp i kommunstyrelsens arbetsutskott den 18 juni och i kommunstyrelsen i augusti, föreslås bland annat att ingen tjänsteman ska vara ensam med Pontus Pålsson och att all kontakt ska ske via medborgarkontoret.

Vidare föreslås att all post ska skickas direkt hem till Pålsson och att tjänstemän som upplever att de blir kränkta direkt ska lämna mötet. Man ska också minimera antalet tjänstemän som går på politiska möten och alla uttalanden som uppfattas som kränkande ska dokumenteras.

Ni begränsar en folkvald politikers rörelsefrihet. Kan man göra så?

– Ja, det får vi se. Vi har tagit fram ett förslag på olika förhållningsregler som vi har skickat till juristerna på Sveriges Kommuner och Landsting. Vi känner att vi måste skydda de anställda, det är det viktigaste för oss som arbetsgivare, säger Claes Jarlvi.

Lena Karolidou, Visions ordförande i Åstorp, konstaterar att de senaste åren har varit tuffa för flera av hennes medlemmar.

– Det har varit fruktansvärt. Vi hade ett möte med politikern för två år sedan men ingenting händer och kränkningarna bara fortsätter.

Lena Karolidou hoppas att de strikta förhållningsreglerna äntligen ska ge arbetsro för kommunens tjänstemän. Men egentligen, konstaterar hon, är detta inte en konflikt som kommunledningen kan lösa.

– Det är Moderaterna som sitter på lösningen. Det är deras parti och de måste se till att deras folk beter sig på ett okej sätt. Visst får politiker ifrågasätta och var lite besvärliga, men det måste ske på ett respektfullt sätt, säger Lena Karolidou.

Fotnot: Tidningen Vision har sökt men inte kommit i kontakt med Pontus
Pålsson.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum