×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nytt avtal ökar risk för lönedumpning

2014-06-02, Tidningenvision.se

Upp till 5 000 kronor mindre i lön – det kan bli resultatet för de anställda på det kommunala fjärrvärme- och återvinningsbolaget Renova i Göteborg som delats upp i två bolag. I och med detta försöker arbetsgivaren, enligt Vision, driva igenom ett sämre kollektivavtal.

– Det handlar om lönedumpning, företaget vill bara kunna välja det billigaste avtalet. Om alla skulle göra så hotar det hela den svenska modellen, säger Leo Erenmalm, ombudsman på Visions center i Göteborg.

Renovas anställda har sedan många år gått på det så kallade Energiavtalet. När bolaget delades upp i januari i år tecknade arbetsgivaren i stället Återvinningsavtalet för det nya dotterbolaget, Renova Miljö AB. Detta avtal ska börja gälla 2015 för de anställda som flyttats över från moderbolaget.

Det är på vissa punkter ett sämre avtal med bland annat fler arbetstimmar och lägre ersättningar för till exempel jour, beredskap och övertid. Det skulle, enligt Leo Erenmalm, innebära 2 000–5 000 kronor mindre i lön per månad för de anställda som flyttats över beroende på vad de jobbar med.

Vision är berett att diskutera Återvinningsavtalet för den delen av dotterbolaget som har hand om sophämtningen, eftersom det faktiskt handlar om återvinning. Men när det gäller bland annat värmeverken som också ingår i bolaget anser förbundet att energiavtalet ska gälla.

I Energiavtalet har de anställda en arbetstidsförkortning på 54 timmar om året plus 9 timmar som arbetsgivaren bestämmer över när de ska tas ut. I Återvinningsavtalet får de bara 27 timmar.

– Anställda har under åren betalat för arbetstidsförkortningen i energiavtalet genom att avstå löneförhöjningar, säger Leo Erenmalm.

Renova har 900 anställda, omkring 300 av dem är medlemmar i Vision. Leo Erenmalm säger att alla de olika facken på arbetsplatsen vänder sig emot förslaget. Efter flera månader av förhandlingar är han nu orolig för att arbetsgivaren tänker köra över facken.

Lotta Barclay, HR-chef på Renova säger att de anställda inte behöver oroa sig.

– Jag förstår att de här frågorna är jätteviktiga och vi är medvetna om att det finns betydande skillnader i avtalen. Just nu pågår diskussioner internt om vilka kompletteringar till Återvinningsavtalet som är lämpliga att göra med anledning av detta. Det finns ingen orsak för medarbetarna att vara oroliga, säger hon.

Exakt vilka kompletteringar som ska göras vill hon inte gå in på förrän förhandlingarna med facken är klara, vilket hon hoppas att de ska vara om ett par veckor.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum