×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hitta vägen till sommarens guldkorn

2014-06-17, Tidningenvision.se

Den som jobbar på turistbyrå får svara på både självklara och konstiga frågor. Vi bad tio turistinformatörer att avslöja knasigaste turistfrågan – och samtidigt tipsa om sina bästa utflyktsmål.

1. Vilket guldkorn får man inte missa att se i dina trakter?

2. Vilken är den märkligaste fråga som du har fått av en turist?

 

Anna Blomgren Carlman, turistinformatör Arjeplog
1. – Silvermuseet, som firar 50-år nästa år. På museet finns världens största samling av samiskt silver. Utställningarna visar på livet här uppe under lång tid, från första boplatsen, som är från 8000 år före Kristus, och framåt. Sedan har vi en otroligt vacker natur här.
2. – Det var en kille från England som ringde och undrade om det fanns några bra kaféer här. Efter ett tag förstod jag att han trodde att han hade ringt till Amsterdam och att han ville hitta någon coffeeshop där han kunde röka cannabis.

 

Auli Paakkola, turistinformatör på Heart of Lapland, Övertorneå
1. – Det beror ju på vad man är intresserad av. För barnfamiljen finns Ecobadet, som är ett utomhusbad. Naturreservatet Hankivittikko är en annan pärla. Det var ett sommarviste dit man förde fjällkorna förr i tiden. Här kan man klappa djur och titta på blommor och örter. Vår fina kyrka i Övertorneå får man inte missa. Det är en gammal träkyrka med en 400 år gammal orgel.
2. – Vi får inte så mycket udda frågor tycker jag. Skulle vara den om var slotten finns. Det finns det ju inte så många häruppe.

 

Johanna Palmlöf Brus, Umeå turistbyrå
1. – Man får inte missa Guitars – The museum. Det är väldens finaste privatägda samling gitarrer. Helt makalös! Det är två bröder som i flera decennier har samlat gitarrer i sin källare. Nu under Kulturhuvudstadsåret har samlingen flyttat in i ett museeum.
2. – Det kom in en tysk turist med en stadskarta över centrala Umeå i handen. Han ville att jag skulle peka ut var älgarna fanns.

 

Caroline Lindqvist, turistinformatör Gävle kommun
1. – Limön, en skärgårdsö 45 minuter med båt utanför Gävle. Det är en fantastiskt vacker miljö med röda små stugor, bryggor och bad. Det finns ett litet kafé där som serverar hembakt och en äldre fyr som man kan besöka. Det finns också gott om fåglar och en del unika växter som trivs i den kalkrika jorden. Det är inte bara turister som åker hit, utan många gävlebor tycker att det är härligt att komma ut i skärgården en stund.
2. – Det var i somras när två tyska turister kom in på turistbyrån och frågade åt vilket håll man skulle gå om man ville se vilda älgar!

 

Tina Petersson, turistinformatör Arboga
1. – Mitt tips är att besöka vår turistbyrå, hyra vår fina Arbogacykel och sedan cykla till Hjälmare Docka vid Hjälmare kanal eller uppleva vår historiskt vackra stadskärna.
2. – Märkligaste frågan jag fått är: ”Var kan vi lämna hunden när vi besöker Kolmården?”

 

Stephanie Dellman, Arvikas turistbyrå
1. – Glaskogens naturreservat. Det är ett unikt naturområde med 300 kilometer vandringsleder och cirka 80 sjöar. Så man kan vandra i kuperad terräng, i urskog och barrskog, den ena dagen och paddla längst med någon av kanotlederna den andra. Under vistelsen kan man bo i privata stugor, vindskydd, tält eller varför inte under bar himmel. Kaféet Carl XII:s stuga är väl värt ett besök också. Det ligger i en liten grånad timmerstuga mitt i reservatet där kungen själv tros ha övernattat en gång.
2. – Jag fick ett mejl i vintras från en tysk turist som varit här under sommaren. Han undrade om jag visste vad tjejen i kassan på mataffären hette och om jag kunde fixa hennes telefonnummer. Han ville gärna träffa henne igen men det gick jag bet på så att säga.

 

Tina Schultzberg, turistbyråföreståndare, Vadstena
1. – Hela klosterområdet i Vadstena är definitivt ett guldkorn. Här finns Klosterkyrkan, Sveriges äldsta bevarade profana byggnad och ett nytt lätt­illgängligt museum som gör att man kan ta till sig historien om klostret och Heliga Birgitta. Sedan är det svårt att inte nämna Gustav Vasas slott från 1500-talet som ligger en kort promenad bort längs Vättern.
2. – För flera år sedan kom det in en man på turistbyrån och frågade om man kunde skicka en katt i ett Sverigepaket. Vi trodde att han skämtade, men han visade inga tecken på det. Den situationen har vi skrattat åt många gånger.

 

Jenny Grosskurth, turistsamordnare, Vetlanda
1. – Att paddla på Emån, för att det är en sådan naturupplevelse. Man får både lugnet och samtidigt en aktiv semester.
2. – Det kom in en man och en kvinna på turistbyrån förra sommaren. Mannen frågade om de fick ”vara” lite i butiken för att kvinnan skulle få träna på sin älgfobi. Sedan var de här i en timme och tittade på våra älgar i butiken.

 

Marianne Sehlstedt, ansvarig för Tjörns turistbyrå
1. – Denna sommar får man inte missa en helt fantastiskt utställning med konstnären Lars Lerin på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. Det är jättestort tryck på utställningen, många bussar är redan förbokade hit.
2. – Det kom ett ungt par förbi, de var uppifrån landet, och de hade varit på fiskaffären och köpt en krabba som de skulle äta. Men krabban levde ju fortfarande! Vi sa åt dem att gå till affären och köpa salt och dill och så åkte en av oss hem och hämtade en kastrull. Vi kokade krabban åt dem på turistbyrån.

 

Elise Nilsson, turismkoordinator, Simrishamn
1. – Stenshuvuds nationalpark. Där får man alla sorters natur på en gång, strand, hav, berg, ängar, hagar. Uppe från toppen är det en fantastisk utsikt över hela Hanöbukten.
2. – Det var nog mannen som ringde och frågade om det är tillåtet att bada naken i hamnen i Simrishamn.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum