×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Gamla ting lyser upp vardagen

2014-06-17, Tidningenvision.se

Hur kan vardagen på Malmös äldreboenden förgyllas? Gizella Nemeth tipsar och stöttar stadens undersköterskor hur de kan göra de äldres dagar mer innehållsrika.

Fakta

Gizella Nemeth
Yrke: Kultur­sekreterare/pedagog.
Bor: Malmö.
Ålder: 48 år.
Familj: Har en systerdotter boende hos sig.
Intressen: Träning, yoga, deckare.

Irmeli Dahlbacka
Yrke: Kultur­sekreterare/pedagog.
Bor: Malmö.
Ålder: 53 år.
Familj: Två vuxna barn.
Intressen: Koloni­lotten, läsning.

Gizella Nemeth skriver två ord på den vita tavlan. Sedan vänder hon sig mot den samlade gruppen av undersköterskor. Det är inspirationsträff för personalen på Blombuketten, ett äldreboende i östra Malmö. På tavlan bakom Gizella lyser orden som hela den här eftermiddagen ska handla om – socialt innehåll.
– Vad är det? Hur pratar ni om socialt innehåll på er arbetsplats?

Efter en kort tystnad kommer första svaren.
– Att stimulera i vardagen, säger undersköterskan Britt-Marie Rausek.
– Och hur gör man då? Har ni något exempel? fortsätter Gizella Nemeth.
– God mat och att det är vackert dukat är ett sätt, säger Ann-Helen Andersson.

Andra förslag kommer. Det talas om bekräftelse, om beröring och att vara den äldres andra familj. Gizella fortsätter med att fråga gruppen hur de skulle beskriva sitt yrke för någon de träffar på gatan. Omvårdnad, säger någon. Någon säger medmänniska. Ordvalet är viktigt, menar Gizella Nemeth.

– Vad jag har för bild av mitt yrke spelar roll för hur jag utför mitt arbete. Det jag skulle säga är att ni jobbar med människor och … Gizella Nemeth stannar upp innan hon fortsätter … människor är lika med relationer.

Flera gånger återkommer hon till det. Att man som undersköterska måste arbeta med relationer för att göra sitt jobb bra. Just relationsskapandet med de äldre är också kärnan i det Gizella Nemeth och kollegan Irmeli Dahlbacka arbetar med. Deras uppdrag handlar – lite grov­yxat – om att de boende på stadens äldreboenden ska känna lite mer liv, fast man är på livets slutkant. Vägen dit går via att få vårdpersonal att reflektera över sitt arbetssätt.

– Problemet är att det ofta görs skillnad på omvårdnad och hur du är i ditt bemötande. Det fattas ett forum för den här sortens samtal. Förutom hos oss, säger Irmeli Dahlbacka.

Den största glädjen i jobbet är också när samtalen blir bra och Irmeli och Gizella märker att de når fram, när de känner att deras ord väcker tankar hos mottagaren.

– Vi har inte det på papper, eller i någon statistik. Men vi vet att vi gjort skillnad. Det är mycket vårdpersonal som sagt det, säger Gizella Nemeth.

Vi befinner oss hos Guldstunder i de äldres vardag, en inspirationsverkstad ett stenkast från stadshuset i centrala Malmö. Verksamheten startades som ett projekt 2007, då med statliga stimulanspengar. 2011 bestämde Malmö stad att göra den permanent. Under uppstarten besöktes stadens alla 50 särskilda boenden och Irmeli och Gizella talade med personal, skaffade sig en bild av hur vardagen på boendena såg ut, och hur de i sin roll kunde stötta.

Ibland mötte de motstånd. Hårt belastade undersköterskor var inte alltid sugna på ytterligare ”pålagor uppifrån” och Irmeli och Gizella har flera gånger fått förklara att de inte är några kontrollanter utan en extra resurs och ett stöd, som dessutom är helt frivilligt.

Det finns historiska skäl till motståndet. Tidigare, främst innan ädelreformen 1992, sköttes mycket av aktiviteterna på boendena av särskilda yrkesgrupper, som arbetsterapeuter och terapibiträden. Vårdpersonalen stod bara för omvårdnaden.

– För oss gäller det att vända på tänket. Att lyfta fram att personalen är direkt avgörande för de äldres guldstunder, säger Irmeli Dahlbacka.

Men, påpekar hon, det är viktigt att visa att man inte ska uppfinna hjulet på nytt. Många undersköterskor arbetar redan med relationen till de äldre i fokus. Och då måste man bekräfta och lyfta dem.

Både Irmeli och Gizella påpekar också att guldstunderna ofta inte är det som ses som aktiviteter, som sångstunden, utflykten eller gudstjänsten. Snarare är det bemötandet i vardagen, en fin duschstund eller ett närvarande samtal, som kan vara det viktigaste.

Tillbaka till inspirationsverkstaden där gruppen från Blombuketten nu tagit sig ut till hjärtat av verksamheten, de fyra minnesrummen. Gizella Nemeth samlar gruppen i det största rummet. Här finns kaffekvarnar, en trampsymaskin och fåtöljer med pipor och stickningar bredvid. Möblemanget och tingen är huvudsakligen från 40- och 50-talet. På flera platser i rummet finns sittgrupper, riktade åt olika håll.

Det finns en poäng i hur stolarna är riktade, vad de bjuder in till.
– Om alla stolar är vända mot teven, vad sänder man ut för signaler då? frågar Gizella Nemeth retoriskt.

Hon visar runt i lokalen, tar fram koppar ur ett vitrinskåp, äldre vykort diskuteras. Tingen i minnesrummen har ett tydligt syfte, de ska bjuda in till samtal och möten. Intrycken, vare sig det är syn, känsel, ljud eller dofter, ska väcka minnen (så kallad reminiscens) och i förlängningen bidra till ett mer innehållsrikt liv. Hela verkstaden är ett sätt att visa hur man genom inredning och små detaljer kan skapa rum som öppnar upp för mer samtal.

– Med hjälp av en bra miljö kan man verkligen skapa guldstunder i vardagen, säger Gizella Nemeth.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum