×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Fult fastanställa sommarvikarier”

2014-06-02, Tidningenvision.se

Sommarvikarier som får en fast anställning i botten kan låta som en god idé. Lite fult, tycker dock Vision om det nya greppet på Skånes universitetssjukhus.

Fakta

1. Fråga arbetsgivaren om möjligheten att diskutera ny lön direkt efter sommarvikariatet.
2. Fråga vem som är din chef och var din grundplacering är. Finns det risk att du flyttas till en annan ort?
3. Ta kontakt med din lokala fackliga företrädare angående dina villkor.
4. Ställ så många frågor du kommer på kring din anställning.

Källa: Karl Lundberg, Vision
 

Nyutexaminerade medicinska sekreterare erbjuds sommarvikariat på Skånes universitetssjukhus, SUS,  i Malmö och Lund med en tillsvidareanställning i grunden.

Något som Vision inte gillar.

– Risken finns att de som anställs så hamnar i en form av pooltjänstgöring efter sommarvikariatet, där man blir anvisad att jobba på ett ställe i några veckor och ett annat ställe under begränsad tid därefter, säger Ingalill Löfquist, ledamot i Visions sektionsstyrelse 6 i Region Skåne.

Hur många som drabbats vet hon inte, men ett par medlemmar har hört av sig om situationen.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Och det är lite fult av arbetsgivaren, men jag antar att man gör så för att binda upp personal. Arbetsgivaren har ju svårt att få tag på folk, mycket på grund av att
lönen inte hänger med.

Ingalill Löfquist uppmanar därför sökande att kräva mer av regionen.

– Sök nytt jobb i stället för att låta dig flyttas runt godtyckligt, säger hon och menar att chansen till ett fast jobb på en specifik tjänst är stor.

Gudrun Berggren, HR-chef, säger att syftet är att vara en attraktiv arbetsgivare.

– Det kan vi vara genom att erbjuda stabila anställningsvillkor. Vi vill, tvärtemot vad Vision säger, komma ifrån de korta vikariaten där det finns brist, säger hon.

Gudrun Berggren medger att personen efter ett vikariats slut kan bli förflyttad till en annan arbetsplats.

– Ja, i första hand inom verksamhetsområdet och sedan inom samma division. I sista hand blir det på annan ort, säger Gudrun Berggren, som understryker att erbjudandet är frivilligt.

– Man måste inte tacka ja till en fast anställning.

Enligt Visions jurist, Karl Lundberg, är det ovanligt att hantera sommarvikarier på detta sätt.

– SUS är det enda stället jag har hört talas om som gör så. Men det är inte formellt förbjudet, säger han.

Han rekommenderar att de som anställs själva lyfter frågor om till exempel vem som är närmaste chef innan de skriver på ett anställningskontrakt.

– Man kan också säga att man vill prata lön på nytt efter sommaren, när försöksperioden är slut. Arbetsgivaren har i och för sig ingen skyldighet att gå med på det, men man kan alltid ta upp det till diskussion.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum