×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Utökad flextid en seger för facket

2014-01-29, Tidningenvision.se

I Nacka kommun har Vision drivit igenom att flextiden utökas. För småbarnsmamman Malin Oulare innebär det större möjligheter att få ihop jobbet med dagishämtningarna. – Det skapar en mycket friare arbetsdag, säger hon.

Fakta

Gränserna för det nya flextidsavtalet i Nacka är 40 timmar plus och 20 timmar minus. Större eller mindre än så får inte över- eller underskottet vara. Tidigare låg gränsen på tio timmar, både för över- och underskott. Bland landets kommuner och landsting finns både snävare och vidare tidsramar för flextid än vad som används i Nacka.

Löneadministratörerna i kommunen har haft väl tilltagen flextid sedan tidigare men för övriga tjänstemän har möjligheterna till flex varit begränsade till någon timme vid arbetsdagens början och slut. Nu har flextiden dock utökats rejält.

– Nu kan man vara borta 1–2 dagar utan att behöva tänka på att ta ut semesterdagar, säger Tedros Asmelash, biståndshandläggare och Visions avdelningsordförande i Nacka.

Malin Oulare, även hon biståndshandläggare, ser stora fördelar med det nya avtalet. Genom att själv kunna styra mer över sin arbetstid blir det också enklare att vara ledig en fredag, eller att exempelvis följa med barnen på ett läkarbesök.

– Det blir också mer flexibelt för klienten, nu kan jag boka in ett möte klockan 17, säger hon.

Tidigare har flexuttaget i kommunen inte dokumenterats. I det nya avtalet skriver den anställde in både plus- och minustid i ett flextidskonto. Positivt, menar Tedros Asmelash. Det gör att man kan se om exempelvis någon har svårt att hinna ta ut tid som man jobbat extra. Registreringen gör också att man slipper misstankar från kolleger eller chefer om att ha jobbat för lite.

Även Elisabeth Carle personal­direktör, är nöjd.

– Vi har fått ett modernt avtal där vi erbjuder attraktiva anställningsvillkor, säger hon.

Att Visionmedlemmar i kommuner och landsting har möjligheter till flextid är inte ovanligt. Fler och fler kommuner inför också möjligheten, i syfte att bli mer attraktiva arbetsgivare.

Exempelvis valde Sollentuna att införa ett system för flextid, närmast identiskt med Nackamodellen, i våras.

Flextiden är dock inte självklar överallt. Helsingborgs lasarett tog bort flexmöjligheterna för Visions medlemmar 2012. Sedan dess har dock Region Skåne organiserat om, och Visions sektionsordförande Monika Bunge Svensson har förhoppningar om att flexen ska återinföras.

– Det funkar ju på alla de andra sjukhusen i Skåne. Det finns inga argument för att det inte skulle fungera på Helsingborgs Lasarett, säger hon.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum