×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Här har IT-verksamheten lagts ut på entreprenad – så gick det

2014-01-29, Tidningenvision.se

Stockholm

2009 vann Volvo IT upphandlingen om Stockholms stads IT. Den nya entreprenören visade inget intresse av att ta över stadens runt 250 IT-tekniker och de flesta teknikerna fick, med eller mot sin vilja, acceptera ett avgångsvederlag på tolv månadslöner. Ett antal IT-tekniker fick behålla sina jobb, några omplacerades också inom staden.

Johan Berken, Visions avdelningsordförande i Stockholm, ser både för- och nackdelar med stadens nya IT-drift.

– Tidigare var det lite Vilda västern, det har stramats upp i en positiv riktning. Mycket har förbättrats men det har också ett pris, framförallt mer låsningar som främst drabbat skolan.

Avtalet med Volvo IT har också kritiserats för att vara dyrt.

– Avtalet är tufft skrivet, både ekonomiskt och tekniskt, säger Johan Berken.

Region Skåne

För några år sedan tog företaget Tieto över driften av Region Skånes IT.

– IT-supporten kräver mer beställning i dag, är mer byråkratisk och dyrare, säger Ole Sunnerfjell, sektionsordförande för Vision inom Region Skåne.

Anställda i regionen vittnar om långa beslutsvägar och en dålig förståelse för vårdens behov. Regionens IT-chef Jurko Zoric konstaterar att de anställdas ”nöjdhet” med IT-driften minskat något. Därför diskuteras förändringar inför en eventuell avtalsförlängning.

– Det vi diskuterar inför kommande avtal är om vi kan få IT-supporten närmare verksamheterna, säger Jurko Zoric.

Regionens kostnader för IT har dock minskat genom den nya leverantören, enligt IT-chefen.

De anställda IT-teknikerna i regionen hade rätt att följa med till den nya IT-leverantören genom så kallad verksamhetsövergång. Enligt Ole Sunnerfjell följde ett 80-tal personer med över till Tieto. Fortfarande arbetar uppskattningsvis ett 80-tal personer med IT-frågor i regionen.

Nacka

För fyra år sedan outsourcade Nacka kommun sin IT-verksamhet. Företaget Tieto vann driften och fyra IT-tekniker fick genom verksamhetsövergång möjlighet att följa med till den nya leverantören. Det bildades också en IT-kvalitetsenhet inom kommunen där några tekniker fick arbeta kvar.

–Det var mer flexibelt och tillgängligheten var större när vi hade egna tekniker, säger Tedros Asmelash, Visions avdelningsordförande i kommunen.

Kommunen anser att IT-driften blivit mer säker, och vill därför förlänga avtalet om driften.

Gotland

Under 2010 och 2011 fanns långtgående planer på att lägga ut IT-verksamheten på en extern leverantör. Men så blev det inte. IT-verksamheten drivs som tidigare i kommunal regi.

– Det blev inget. Det kom inte in några bud. Det var väl inte någon som trodde att de kunde tjäna pengar här, säger Marlen Lindström, IT-tekniker och Vision-ombud på IT-avdelningen i Gotlands kommun.

Västerås

2012 vann CGI, dåvarande Logica, upphandlingen av Västerås stads IT-drift. Runt 30 IT-anställda berördes av upphandlingen och ett 20-tal tackade ja till att följa med till den nya arbetsgivaren genom verksamhetsövergång. I samband med outsourcingen bildade staden också en ny beställarorganisation för IT-verksamheten. Fem tidigare IT-medarbetare fanns bland dem som fick de utlysta tjänsterna.

Enligt Musa Bektas, Vision­medlem och enhetschef på IT-förvaltningen i Västerås, fungerar IT-driften i staden väl och skillnaderna mot tidigare är små. En ny, stor IT-plattform har dock skapat vissa störningar, men det hade inte heller undvikits som kommunen stått för IT-driften, menar Musa Bektas.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum