×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Facket positivt till nya EU-regler om upphandling

2014-01-16, Tidningenvision.se

Igår klubbade EU-parlamentet nya regler som ökar möjligheterna att ställa miljö- och sociala krav vid upphandlingar. ”Ett steg i rätt rikting”, anser TCO.

Lägsta pris ska inte längre vara viktigast när det ska avgöras vilken leverantör som får kontraktet vid offentliga upphandlingar.

Med de nya EU-reglerna, som röstades igenom i EU-parlamentet igår, ges ökade möjligheter att ställa miljökrav och sociala krav som kan utgå från kollektivavtal.

– Det är ett steg i rätt riktning. Många av reglerna är frivilliga och vi hoppas att man utnyttjar möjligheterna när de nu ska implementeras i svensk lag, säger Samuel Engblom, chefsjurist på TCO.

Sverige har två år på sig att införa EU:s direktiv i svensk lag. Men innehållet i EU-direktivet om offentlig upphandling har varit känt länge och i regeringen finns redan en arbetsgrupp som utreder hur den EU-reglerna ska utformas i lagstiftningen.

Vilka nya möjligheter ger EU-direktivet i praktiken?

– Till exempel att en kommun skulle kunna kräva att en leverantör anställer långtidsarbetlösa. Det ska även vara möjligt att kräva att produkter man upphandlar har en särskild märkning, till exempel den som TCO Development gör. Samt att undanta mindre upphandlingar från reglerna, säger Samuel Engblom.

TCO sitter med som referens vid diskussionerna om hur de svenska reglerna ska utformas. Redan före sommaren väntas ett förslag.

Men det finns ju redan idag möjlighet att ta sociala hänsyn vid upphandlingar. Vad blir skillnaden?

– Idag är kommuner ofta försiktiga eftersom man riskerar att stå utan leverantör om upphandlingen överklagas. Dessutom har rådgivningen gått ut på att det är krångligt och svårt. Därför är det viktigt med de nya reglerna, och också att myndigheter som Konkurrensverket uppmuntrar till, och inte avråder upphandlare att ställa de här kraven.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum