×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Ett år av sönderfall av a-kassan”

2014-01-03, Tidningenvision.se

Taket i a-kassan har inte höjts sedan 2001. Nu får bara var tionde arbetslös 80 procent av sin tidigare lön i ersättning från a-kassan. TCO och Vision varnar för att trygghetssystemen urholkas.

Det blev ingen höjning i år heller. Taket i a-kassan ligger kvar på 18 700 kronor i månaden, den som tjänar mer än så får inte 80 procent av sin tidigare lön i ersättning vid arbetslöshet.

Utvecklingen att a-kassan försvagas allt mer är ohållbar, skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark och Visions förbundsordförande Annika Strandhäll i en debattartikel i Göteborgsposten, och konstaterar att ”en viktig del i välfärdssystemet, skyddet mot inkomstbortfall vid arbetslöshet, är på väg att försvinna”.

I takt med att a-kassan fösvagats har många fackförbund, däribland Vision, tecknat kollektiva inkomstförsäkringar som täcker upp mellanskillnaden mellan vad a-kassan ger och 80 procent av den tidigare inkomsten. Men det innebär också att medlemmarna i princip betalar flera gånger för att få ett rimligt inkomstskydd vid arbetslöshet.

Det finns ett starkt stöd för en solidarisk finansiering av trygghetssystemen, att medborgarna är beredda att betala relativt hög skatt för att få bra ersättning vid sjukdom, arbetsskada eller arbetslöshet. Men den otillräckliga a-kassan riskerar att urholka legitimiteten för våra försäkringssystem, skriver Nordmark och Strandhäll. Att höja taket i a-kassan är att visa att man tar den svenska modellen på allvar, skriver de och beklagar djupt ”ytterligare ett år av sönderfall av ”a-kassan”.

TCO har i flera år kontinuerligt påtalat vikten av att höja taket i a-kassan. Men regeringen har hittills inte hörsammat kravet.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum