×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Visionmedlem slipper betala tillbaka 209 000

2014-02-10, Tidningenvision.se

En Visionmedlem hade varit sjukskriven på halvtid i fem år när Försäkringskassan ändrade sitt beslut och krävde tillbaka över 200 000 kronor. Medlemmen överklagade med hjälp av facket och slipper nu betala.

Visionmedlemmen hade sjukersättning på 50 procent och jobbade resten av tiden. Eftersom hennes arbetsförmåga varierade och det var svårt att arbeta exakt fyra timmer varje dag på grund av arbetsuppgifterna hade hon kommit överens med arbetsgivaren om att jobba mer vissa tider och mindre under andra.

I september 2012 beslutade dock Försäkringskassan att ändra på beslutet eftersom man ansåg att Visionmedlemmen hade arbetat mer än halvtid under vissa perioder. Det tolkade Försäkringskassan som att arbetsförmågan hade blivit bättre.

Medlemmen fick därmed sjukersättningen nedsatt till en fjärdedel från och med 2007. Eftersom Försäkringskassan ansåg att hon fått högre sjukersättning än hon var berättigad till mellan 2007 och 2012 tvingades hon betala tillbaka 209 000 kronor.

Medlemmen tog kontakt med Vision och med hjälp av LO-TCO Rättsskydd inledde facket en process mot Försäkringskassan.

Nu har Förvaltningsrätten beslutat att Visionmedlemmen ska få behålla sin sjukpenning och att hon slipper betala tillbaka pengarna. Det avgörande för domslutet var enligt rätten att det var medicinskt lämpligt att variera arbetstiden med tanke på sjukdomen och att hon över tiden inte arbetade mer än 50 procent i genomsnitt.

Försäkringskassan kan överklaga domen fram till den 4 april.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum