×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Varannan med ofast jobb mår dåligt

2014-02-12, Tidningenvision.se

Utarbetade, oroliga för framtiden, rädda för att säga ifrån på jobbet. Hälften av de visstidsanställda i Tidningen Visions enkät mår dåligt på grund av sin osäkra anställning.

De som har ofasta jobb är mer missnöjda med sitt arbetsliv och mår sämre än de med fast anställning. Det visar en undersökning som Tidningen Vision gjort bland medlemmar med visstidsanställning och tillsvidareanställning.

– Har du ett ofast jobb är det svårare att komma in i arbetsgemenskapen och att få inflytande. Det, tillsammans med osäkerheten, och att man hela tiden måste överprestera för att duga tror jag gör att många mår dåligt, säger Carola Löfstrand, ombudsman med ansvar för arbetsmiljö på Vision.

Hon oroar sig för att unga i dag inte kommer att orka jobba så länge som de måste göra för att samhällsekonomin i framtiden ska gå ihop.

– Pensionsutredningen, som vill höja pensionsåldern, utgår ifrån att unga i dag är friskare och kommer att leva längre. Men den prognosen bygger inte på en utveckling där de ungas hälsa sätts ner genom staplade visstidsanställningar de 10–15 första åren av arbetslivet, säger hon.

I Sverige har vi lagstadgad semester. De allra flesta anställda har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under sommaren. Men en femtedel av de visstidsanställda i enkäten uppger att det var över tre år sedan de hade fyra veckors betald semester. 30 procent säger att de aldrig haft fyra veckors sammanhängande ledighet.

– Då får man ingen riktig återhämtning. Att dessutom överprestera för att vara attraktiv för arbetsgivaren och inte ha någon semester kommer man att få betala med sin hälsa för i slutändan.

Även privatlivet blir lidande av otrygga jobb. Var femte visstidsanställd svarar att de har skjutit på att skaffa barn på grund av sin osäkra anställning.

– Det är helt åt skogen rent samhällsekonomisk. Vi behöver fler barn som kan försörja de gamla. De visstidsanställdas vuxenblivande blir också uppskjutet. Och att inte kunna bilda familj eller köpa en bostad blir en stress i sig, säger Carola Löfstrand.

Undersökningen visar också att visstidsanställda har svårare att skaffa en bostad, 30 procent menar att anställningsformen gjort det svårare att få lån för att köpa en bostad och 15 procent att det är svårare att teckna ett hyreskontrakt.

Visstidsanställda är räddare än fast anställda för att säga ifrån om något inte är bra på jobbet. Var femte, 20 procent, vågar inte säga ifrån. Motsvarande siffra för fast anställda är 7 procent.

– Det är ju inte så konstigt, eftersom tillfälligt anställda riskerar att inte få förlängt om de säger ifrån. En tillfällig anställning kan vara ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden men sen måste man få ett fast jobb. Att stapla visstider på varandra leder i förlängningen till ohälsa hos en hel generation. Det är en tickande ohälsobomb, säger Carola Löfstrand.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum