×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Svårt planera dagen som timvikarie

2014-02-12, Tidningenvision.se

Tommy Birelius vardag är ett evigt pusslande. När arbetsgivaren ringer är det bara att strunta i barnens simskola och sticka till jobbet. Nu kämpar han för att få ett arbete med kontorstider, men upplever att han fastnat i ett Moment 22.

Tommy Birelius sambo är en flexibel person. Det tvingas hon vara.
För rätt som det är ringer det i Tommys telefon och plötsligt slås alla planer omkull. Behandlingshemmet för ungdomar, där han jobbar som timvikarie, vill att han ska rycka in.

– Jag måste ta vissa pass för att få tillräckligt med lön. Ringer de och vill att man ska jobba natt eller helg, då säger man ja. Det är ett evigt pusslande. Det är tur att min tjej har ett kontorsjobb, säger Tommy Birelius som sitter hemma vid köksbordet i Sala tillsammans med sina två barn, 3 och 5 år gamla.

Han är väldigt frustrerad över hur arbetslivet ser ut just nu. Och irriterad över att samhället inte är anpassat för personer som honom, som jobbar som timvikarie.

Tommy Birelius har arbetat i fem år som timanställd på behandlingshem för ungdomar i Sala, ibland på schema och ibland som inhoppare. Innan dess hade han en tillsvidareanställning i samma bransch i Norrtälje.

– Vi väntade med att skaffa barn till dess att jag hade ett fast jobb. Jag ville ha trygghet och schemalagda arbetstider, därför valde vi att vänta. Men så blev jag tyvärr av med jobbet.

Parallellt med timanställningen har Tommy Birelius de senaste åren studerat på högskolan för att bli nätverkstekniker.

– Jag har pluggat för att komma bort från natt- och helgarbetet. Det enda som återstår för att få jobb som nätverkstekniker är att jag läser in några certifikat. Men detta kräver både tid och tiotusentals kronor.

Pengarna drar han in genom att ta alla pass som erbjuds. I perioder har han jobbat hysteriskt mycket.

– I december jobbade jag 170 procent. Men när sommaren kommer har jag inga betalda semesterdagar, så då måste jag ha jobbat ihop pengar för att ha råd att vara ledig. Det blev 1,5 veckas ledighet förra sommaren.

Bristen på tid är det största problemet i Tommy Birelius liv just nu. Eftersom han räknas som deltidsarbetslös så får han bara ha barnen tre timmar per dag på förskolan.

– Under de tre timmarna ska man åka till och från dagis två gånger, krångla med vinterkläder på två trotsiga ungar samt försöka äta lunch själv. Den tid som återstår är så pass liten att man blir för stressad för att klara av att både plugga till certifikat och söka jobb.

Tommy Birelius  säger att han upplever att han befinner sig i ett Moment 22.

– Ska jag få fast tjänst inom mitt nya område så måste jag tacka nej till jobb på helgerna för att kunna läsa in certifikaten, vilket då leder till att jag inte tjänar pengarna som behövs till certifikaten. Om jag fick ha ungarna på dagis heltid en månad så kunde jag få ro att sitta och läsa in mina certifikat och sedan skulle jag ha ett heltidsjobb.

En envis skrällhosta gör att Tommy Birelius då och då måste avbryta vårt samtal. Det visar sig att en av ungdomarna som han jobbar med har sprutat pulversläckare i ansiktet på honom. Pulvret hamnade i lungorna och i ögat, som drabbats av blödning. Nu går han på kortison.

– Det är en jobbig bransch. Det är inte första gången som jag blir utsatt för våld på arbetet.

Hans arbetsgivare har polisanmält våldet, och det tycker visserligen Tommy Birelius är bra. Men som visstidsanställd finns det även stora nackdelar med det.

– Som vikarie får man sitta med i polisförhör och rättegångar på fritiden. Hade jag haft fast tjänst med kontorstider hade det kunnat ske på arbetstid.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum