×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Sifferlösa avtal sänker svenska modellen”

2014-02-13, Tidningenvision.se

De sifferlösa avtalen är ett hot mot dagens lönebildningssystem. Den salvan avlossar Unionens ordförande Cecilia Fahlberg, som befarar att inflationen kommer att skjuta i höjden.

Tidigare i veckan presenterade Medlingsinstitutet siffor som visar att allt fler arbetstagare omfattas av så kallade sifferlösa avtal. Under 2015 omfattas nästan 800 000 anställda av ett kollektivavtal utan angiven löneökningsnivå, däribland Visions medlemmar i kommuner och landsting.

Fahlberg befarar att dessa avtal hotar den lönebildningsmodell som fack och arbetsgivare inom industrin kom överens om på mitten av 1990-talet, den så kallade industrinormen. Grundtanken är att en kontrollerad och samordnad lönebildning ska stärka den internationella konkurrenskraften

I en debattartikel i Dagens Arena slår Fahlberg fast att denna modell har skapat löneökningar åt i princip alla löntagargrupper på arbetsmarknaden. Att vissa förbund har träffat sifferlösa avtal i hopp om att få mer än märket riskerar att leda till kompensationskrav från andra fackförbund och att inflationen skjuter i höjden, varnar hon. I förlängningen ser hon de sifferlösa avtalen som ett hot mot den svenska lönebildningsmodellen.

Vision har under flera år kritiserat industrinormen och krävt högre löneökningar till medlemmarna för att minska löneskillnaderna till de mansdominerade sektorerna. Vision hoppas att det sifferlösa åren i det nuvarande avtalet ska ge den effekten.

– Vi vill naturligtvis ta ansvar för en stabil lönebildning på svensk arbetsmarknad, det är ingen som tjänar på att inflationen sticker iväg. Jag håller med om att det över tid är den konkurrensutsatta industrin som ska sätta märket men det måste finnas möjlighet för andra sektorer att gå före ibland för att minska de strukturella löneskillnaderna, sade Visions förbundsordförande Annika Strandhäll i våras när Vision hade tecknat ett nytt fyraårigt löneavtal för omkring 100 000 medlemmar i kommuner och landsting där de två sista åren, 2015 och 2016, är utan angivna nivåer.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum