×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Seg arbetsgivare får Vision att reagera

2014-02-26, Tidningenvision.se

Vision i Sundsvall har tröttnat på kommunens seghet och säger upp samverkansavtalet. ”Arbetsgivaren sitter som i tjära”, säger Robin Fångsjö, Visions ordförande.

Fakta

Samverkansavtalet är ett lokalt kollektivavtal som finns på de flesta arbetsplatser. Avtalet ska öka medarbetarnas möjlighet till delaktighet, inflytande och information samt underlätta samverkan mellan fack och arbetsgivare.
Källa: Vision

Robin Fångsjö räknar upp flera frågor där Vision förhandlat med kommunen utan att arbetsgivarsidan kommit till skott. Det har exempelvis handlat om ett arbetstidsavtal om klämdagar från 2010 där man muntligen är överens men där det saknas en underskrift från arbetsgivarsidan. Samma sak gäller förtroendearbetstiden, där det finns ett muntligt avtal men där kommunen inte velat signera överenskommelsen.

Vision har även drivit frågan om att alla chefer i kommunen ska arbeta under samma avtal, även där dröjer besked från kommunen.

–Arbetsgivaren drar på allt och nu har vi tröttnat, säger Robin Fångsjö.

Under flera år har Vision och kommunen även förhandlat om ett nytt samverkansavtal. I ett sådant avtal finns bland annat beskrivet hur man lokalt ska arbeta för att de anställda ska få inflytande på arbetsplatsen. Avtalet är också ett sätt att göra samarbetet mellan fack och arbetsgivare smidigare och mindre formellt. Det förslag till nytt samverkansavtal som kommunen gjort är dock ingenting Vision kan köpa.

–Hela utformningen är så luddig, kommunen vill inte skriva fast sig för något, säger Robin Fångsjö.

Nyligen sa Vision därför upp samverkansavtalet med kommunen, vilket även Kommunal har gjort. Den praktiska skillnaden blir att man i stället, när avtalet går ut i början på maj, övergår till formella förhandlingar med ett fackförbund i taget. Det blir alltså mer krångligt, framförallt för arbetsgivarsidan.

Charlotte Sandelius är HR-direktör i Sundsvalls kommun. Hon delar inte Visions bild av problemen. Bland annat säger hon att det lokala avtalet om klämdagar har legat hos Vision för påskrift, inte hos kommunen. Avtalet har också blivit föråldrat och måste ses över, menar hon.

Kritiken mot förslaget till nytt samverkansavtal känner hon inte heller igen.

­–Från arbetsgivarsidan vill jag framhålla att vi på alla sätt och vis försöker hitta fram till ett nytt samverkansavtal. Och oavsett om vi kommer fram till ett avtal eller inte kommer vi att jobba för delaktighet och inflytande för medarbetarna, säger Charlotte Sandelius.

 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum