×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Friskvården tas bort i rättvisans namn

2014-02-27, Tidningenvision.se

Friskvårdstimmen skrotas i flera kommuner – trots att forskning visar att motion på jobbet förbättrar både arbetsprestation och hälsa. För dyrt och orättvist. Så lyder arbetsgivarnas vanligaste argument.

Fakta

Växjö – de förvaltningar som hade friskvårdstimme blev av med den vid årsskiftet. I stället infördes en enhetlig ersättning för friskvård på 800 kronor per år till alla.

Ljungby – 2013 drogs friskvårdshalvtimmen in. Arbetsgivaren åberopade besparingar och rättviseskäl då alla inte har möjlighet att gå från jobbet en halvtimme.

Falun – kommunen beslutade i början av februari att ta bort friskvårdstiden för alla anställda. Eftersom alla inte hade möjlighet till friskvårdstimme ansågs det orättvist.

Vindeln – friskvårdstimmen togs bort strax före årsskiftet. Friskvårdsbidraget
höjdes samtidigt från maximalt 500 kronor till 1 000 kronor om året.

Falköping – i november togs friskvårdstimmen bort, i stället infördes ett träningsbidrag på max 1 200 kronor.

Mjölby – friskvårdstimmen togs bort vid årsskiftet, med hänvisning till rättviseskäl. Samtidigt höjdes friskvårdsbidraget från max 1 500 per år till 2 500 kronor.

Skara – friskvårdstimmen togs bort 2013. Motiveringen var dålig ekonomi och dåligt utnyttjande av timmen. Friskvårdsbidraget höjdes samtidigt från 700 till 1 000 kronor per år.

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning i Stockholms stad – planerade att ta bort friskvårdstimmen, men kom för två veckor sedan överens med Vision och SACO om att personalen under år 2014 får välja mellan friskvårdstimme och friskvårdssubvention. Nytt beslut ska tas inför 2015.

– Kostnadsmässigt rör det sig om lite pengar så jag tycker att det är konstigt och rättviseargumentet förstår jag inte. Att alla inte kan använda en förmån är väl inget argument för att ta bort den, säger Stefan Lehr, ledamot i Visionavdelningen i Ljungby kommun.

En trend med indragna friskvårdstimmar sveper över landets kommuner. Inte bara i Ljungby utan också i Växjö, Mjölby, Falun, Vindeln och Skara har möjligheten att träna på arbetstid nyligen tagits bort.

Det går på tvärs med den forskning som visar att det är möjligt att använda arbetstid för träning och annan hälsofrämjande aktivitet och fortfarande prestera lika bra eller bättre på jobbet.

I Växjö hade anställda på ett par förvaltningar, men inte alla, möjlighet att träna på arbetstid. Vid årsskiftet infördes i stället en enhetlig ersättning för friskvård på 800 kronor.

– Arbetsgivaren vill införa samma villkor för alla och vi tycker också att det ska vara rättvist. Men vi anser att alla anställda på något sätt ska kunna bedriva friskvård på arbetstid, säger Ulf Elm, Visions avdelningsordförande i Växjö kommun.

Han konstaterar att förändringen innebär en försämring för många medlemmar, som tidigare har haft både friskvårdstimme och friskvårdspeng.

– Arbetsgivaren köper sig fri för 800 kronor. Det räcker till ett årskort på kommunhälsan, men alla får inte plats där och de pengarna räcker inte långt om man vill träna på ett annat ställe, säger Ulf Elm, som befarar att de nya reglerna kommer att leda till sämre hälsa bland de anställda.

– Ja, det finns många undersökningar som visar att anställda som har tillgång till friskvård blir friskare och får mer energi till sitt jobb. Nu skulle jag inte bli överraskad om sjukfrånvaron kommer att öka.

Per Schöldberg (C) är ordförande i organisations- och personalutskottet i Växjö kommun, som tog beslutet om att bort friskvårdstimmen.

– Friskvårdstimmen hade en marginell effekt på friskvårdsarbetet. Dessutom ska det vara lika för alla anställda, säger han.

Hade man inte kunnat införa friskvårdstimme för alla anställda i stället?

– Då får man ha en väldigt tjock plånbok. Det skulle vara en väldigt dyr reform.

Per Schöldberg tror inte att den borttagna friskvårdstimmen gör kommunen mindre attraktiv som arbetsgivare.

– En friskvårdstimme mer eller mindre har ingen betydelse för om en ung människa väljer att jobba för Växjö kommun.

Annika Johnsson är miljö- och hälso­skyddsinspektör i Växjö kommun och utnyttjade sin friskvårdstimme regelbundet. För hennes del innebar det en promenad i skogen eller runt en sjö en gång i veckan.

– Jag har ett stillasittande och stressigt arbete, därför är det viktigt att röra på sig. Jag och mina arbetskamrater peppade varandra, hos oss användes verkligen friskvårdstimmen, säger hon.

Stämningen på miljö- och hälso­skyddskontoret blev därför upprörd när friskvårdstimmen togs bort vid årsskiftet och ersattes av ett friskvårdsbidrag. 800 kronor per år har ingenting med kontinuerlig friskvård att göra, tycker Annika Johnsson.

– Nej, det räcker väl ungefär till en helkroppsmassage per år. Det är ingenting som är hälsobefrämjande under hela arbetsåret. Pengarna är mer som plåster på såren, säger Annika Johnsson.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum