×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fakta om facket i EU

2014-02-28, Tidningenvision.se

Hur samarbetar facken i EU? Vad är egentligen den ”sociala dialogen”? Och hur får Vision och de andra förbunden inflytande? Här får du fakta i korthet.

Fakta om facket på EU-nivå

TCO, LO och Saco samarbetar inom Europafacket (EFS) med de andra fackliga centralorganisationerna.

Det finns också fackliga samarbeten på branschnivå. Där medverkar Vision  i EFS största federation EPSU som representerar 8 miljoner offentliganställda. Vision sitter med i EPSU:s olika utskott för till exempel jämställdhet, kommunanställdas villkor, socialtjänst och sjukvård.

Sociala dialogen i EU

Ett forum för samarbete mellan EU-kommissionen och fack och arbetsgivare. Parterna kan ta egna initiativ och skriva avtal som i sin tur kan tas in i EU:s lagstiftningen. EU-kommissionen ska också höra deras synpunkter när det handlar om nya regler som rör sysselsättning, arbetsmiljö, jämställdhet med mera.

På högsta nivån är det Europafacket (EFS) och arbetsgivarnas motsvarande paraplyorganisationer som möts. Sedan finns det närmare 50 sektorskommittéer för olika branscher. Där är Vision representerat via EPSU.

EU-garanti för jobb till unga

Ungdomsgarantin är ett exempel på hur Europafacket och arbetsgivare inom den sociala dialogen förhandlat fram ett avtal som därefter antagits av EU:s medlemsländer.

Ungdomsarbetslösheten i EU är över 20 procent. Garantin, som beslutades i fjol, innebär att alla under 25 år ska erbjudas jobb eller utbildning inom fyra månader efter att de blivit arbetslösa.

EU-länderna ska själva planera hur garantin ska införas. Totalt beräknas det kosta 21 miljarder euro per år, varav EU bidrar med 6 miljarder ur Europeiska socialfonden.

Två av Visions vägar till EU-maktens öra

EPSU, där Visions förbundsordförande Annika Strandhäll sitter i styrelsen, är så kallad officiell social partner. Det innebär att kommissionen ska höra deras åsikt inför förslag som berör bland annat offentliganställda.

I EU-parlamentet är det annorlunda, där är det direkt lobbying som gäller:

– Men det funkar inte att bara ringa en ledamot och säga vad du tycker. Om du vill ha inflytande måste du skriva och skicka konkreta ändringsförlag till den lagtext det gäller, säger Dan Nielsen.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum