×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Det är kortsiktiga beslut”

2014-02-26, Tidningenvision.se

Det är kortsiktigt av arbets­givarna att ta bort friskvårdstimmen. Det som skulle kunna vara en investering i medarbetarnas hälsa blir i stället en kostnad för ökad sjukfrånvaro, enligt Visions arbetsmiljöexpert.

I en rad kommuner runt om i landet har friskvårdstimmen dragits in (se artikel intill). En vanlig lösning är att i stället införa ett enhetligt bidrag för friskvård till samtliga anställda.

– Det är en olycklig trend. Det ligger i en klok arbetsgivares intresse att få medarbetare att röra på sig för att må bättre och prestera bättre. Då är friskvårdstimmen ett viktigt redskap, säger Carola Löfstrand, ombudsman på Vision med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Hon ser ett mönster i hur frågan hanteras. På flera ställen börjar arbetsgivaren med att begränsa de anställdas möjlighet att ta ut friskvårdstimmen, till exempel att den inte får tas ut i början eller slutet på arbetsdagen. När det blir svårare att utnyttja timmen blir det färre som använder den. Det leder till att arbetsgivaren drar den felaktiga slutsatsen att personalen inte är så intresserad av att träna på arbetstid och tar bort förmånen.

Det är kortsiktiga och kontraproduktiva beslut, tycker Carola Löfstrand. Hon hänvisar till forskning som entydigt visar att friskvård på arbetstid minskar korttidsfrånvaron.

– Det som skulle kunna vara en investering i de anställdas hälsa blir i stället en kostnad för ökad sjukfrånvaro.

Carola Löfstrand är inte heller imponerad av arbetsgivarnas resonemang om att det blir orättvist eftersom vissa personalgrupper inom en del verksamheter inte kan utnyttja friskvårdstimmen.

– Nej, det handlar bara om planering. Kan räddningstjänsten få in regelbunden friskvård i sina scheman är jag övertygad om att även andra verksamheter kan det, säger hon.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum